helyi védelem alatt áll

2020.06.23. 07:00

Kívül-belül megszépül a kerkafalvai parókia

Harminc­millió forintos program keretében újíttatná fel a helyi parókia épületét a Kerkamenti Református Társegyházközség. A munkálatokhoz szükséges forrást a Magyar falu programhoz benyújtott pályázat révén tervezik biztosítani.

Gyuricza Ferenc

Szakál Zoltán lelkész a parókia előtt Fotó: Gyuricza Ferenc

Szakál Zoltán, a társegyházközség lelkésze elmondta: a 20. század első felében emelt, helyi építészeti védelem alatt álló parókia – amely maximum 30 fő befogadására alkalmas szálláshelyként is szolgál – nemcsak külsőleg, de a belső tereit tekintve is felújításra szorul. Szükség lesz az energetikai rendszerének megújítására is, ez szintén a már benyújtott s az irányító hatóság által be is fogadott pályázat részét képezi.

– Az egyik legfontosabb feladat a tető teljes cseréje – mondta Szakál Zoltán. – A szobák padozata még a harmincas évekbeli állapotot tükrözi, azaz a padló alatt döngölt föld található, ennek a korszerűbbé tétele igencsak komoly munka lesz. Szükség lesz továbbá a falak nedvesedésének megakadályozása miatt utólagos szigetelésre is, amit átfúrásos módszerrel kell majd megoldani. Az épület villamos hálózata is rendkívül elavult, az szintén cserére szorul.

A lelkész hozzátette: szerették volna a parókia szintén rossz állapotban lévő nyílászáróit is kicserélni, ám az épület műemléki védettsége miatt annak költségei olyan magasak lennének, hogy már nem férnek bele a harmincmillió forintos pályázati keretbe. Ezért úgy döntöttek, hogy a tervezett felújításból ez a munka kimarad, s majd egy következő alkalommal külön pályázatot nyújtanak be a megvalósítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában