Hegyi utak felújítása

2020.06.25. 15:00

Folyamatosak a fejlesztések Sandon

A dél-zalai településen a közterületek gondozása érdekében a gépparkot fejlesztették, valamint két útszakaszt javítottak ki pályázati és önerős beruházás keretében. S már a jövő elképzeléseit is felvázolta a polgármester.

Benedek Bálint

Szakmeiszter János az új kistraktorral az önkormányzati területeken dolgozik Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Hábli Nándor településvezető elárulta: a költséghatékonyság érdekében a pályázatok elkészítéséhez nem fogadtak erre specializálódott céget, hanem Farkasné Zakócs Amália munkatársával együtt készítették el azokat. Plusz költség tehát nem terhelte az önkormányzat kasszáját, így a megvalósítandó projektekre is több pénzt fordíthattak.

– A Magyar Falu program keretében 10 millió forintot nyertünk a közelmúltban a közterületek gondozására irányuló pályázatban – fogalmazott a polgármester. – Ebből kompakt kistraktort, illetve ahhoz tartozó fű- és rézsűkasza egységeket szereztünk be, továbbá egy hótoló lap is segíti majd a munkánkat. A falu közel két hektáros közterületeinek és parkjainak gondozásában nagy szerepük lesz, hiszen eddig ilyen gépekkel nem rendelkeztünk.

Szakmeiszter János az új kistraktorral az önkormányzati területeken dolgozik Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: a zártkerti ingatlan fejlesztésére ugyancsak tízmillió forint pályázati összeg érkezett, melyet kétmillió forintos önerővel is megtoldottak. Ebből két, az elmúlt évtizedekben elhasználódott, megrongálódott hegyi útszakaszt újítottak fel. Az egyik 800, míg a másik 350 méter hosszan kapott mészkő, illetve darált beton burkolatot. A projekt keretében vállalták azt, hogy egy korábban elhanyagolt területet újra felfrissítenek, vagyis 80 diófát ültetnek bele, melyet körbekerítenek.

– A jövőre nézve több tervet és elképzelést is szeretnénk megvalósítani – folytatta Hábli Nándor. – Háztartásonként, egyénileg beszerelhető speciális szennyvíztisztító berendezésekre nyújtottunk be 176 millió forintos pályázatot. A rendszer lényege, hogy a biológiai szűrőknek köszönhetően az elhasználódott víz, immár megtisztítva kerül a környezetbe, vagyis újra felhasználhatóvá válhat. Továbbá szintén a Magyar Falu programon keresztül ötmillió forint értékben új, modern játszóteret alakítanánk ki. BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában