Béres János szobrász munkája

2020.06.06. 07:00

Felavatták II. Rákóczi Ferenc szobrát Zalaegerszegen

A fejedelemről elnevezett utcában tegnap, ünnepi műsorral kísérve avatták fel II. Rákóczi Ferenc magas talapzaton elhelyezett mellszobrát, Béres János szobrászművész alkotását.

Hajdu Péter

A szoboravató rendezvényt konferáló, majd versmondással azt gazdagító Nemcsák Károly színművész a vezérlő fejedelem életútjáról szólt, többek között elmondva: a fejedelem a saját hazájukban hátraszorított magyarok oldalára állt, s mindent e cél alá rendelt. Teljes vagyonát, összes birtokát, rangját, becsületét, és tulajdon életét is. Ezt a célt ráhímeztette zászlajára is: Cum Deo pro Patria et Libertate, Istennel a hazáért és a szabadságért. Családi örökségének összefoglalása volt e jelszó, küldetés és szolgálat.

 

A Rákóczi szobor felavatásán Sasvári Sándor színművész, énekes a Kárpátok közt című dalt énekelte el, majd Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, amelynek során szólt a térségben megvalósult, illetve folyamatban levő fejlesztésekről, beruházásokról.

Jagasics János, a Zalai Polgári Körök Egyesülete elnöke a 2003-ban alakult egyesület céljáról szólt: kulturális rendezvényeikkel igyekeznek ápolni a nemzeti értékeket, együttműködve a város vezetésével. A szobor avatását munkájuk egyik csúcspontjaként említette. Mint elmondta, a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetével, Paál István elnök kezdeményezésére évekkel ezelőtt javaslatot terjesztettek a városvezetés elé a szobor felállítására, mert Zalaegerszegen még nem őrizte szobor a fejedelem emlékét. 2017-től gyűjteni is kezdtek a megvalósításért, majd a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatuk is sikeres lett: idén áprilisban 10 millió forint támogatást kaptak erre a célra. A szobor körüli park kialakításához 1,2 millió forintot adtak a polgári estélyeken folytatott jótékonysági célú gyűjtéseikből. Az összesen mintegy 20 millió forintból megvalósított emlékműhöz szükséges hiányzó összeget az önkormányzat biztosította. Az elnök arra kérte a zalaegerszegieket, szeressék, becsüljék és óvják a köztéri alkotást. Hamarosan padok is kerülnek majd a szobor köré, ahol megpihenhetnek a járókelők.

Besenczi Árpád színművész, színházigazgató Petőfi Sándor Rákóczi című versét szavalta el, majd Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet, amiben II. Rákóczi Ferencet méltatta.

– II. Rákóczi Ferenc olyan pillanatban állt az ország élére, amikor ellenállásra volt szükség – hangoztatta. – A Habsburg-ház feledve mindazt az áldozatot, amelyet a magyarság az európai kereszténység pajzsaként az oszmán hódítással szemben meghozott, Magyarországot fegyverrel meghódított tartományként kezelte, s nem volt olyan magyar, aki ne tapasztalta volna meg az önkény elnyomó erejét.

A miniszter a szoboravatást megelőző nemzeti összetartozás napjának kapcsán elmondta, hogy egy évszázaddal Trianon után van lehetőségünk és alkalmunk arra, hogy magunk mögött hagyjuk mindazt, ami a legnagyobb keserűséget okozza, a szétszakítottságot. Közölte: a magyar élet újjáépítése nem lehetséges Közép-Európa újjáépítése nélkül. Most lehetőség van arra, hogy újra szövetséget teremtsünk a térség nemzetei között, hogy közös érdekeinket együtt képviseljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában