Végtelen történet

2020.06.05. 07:00

Az összetartozás győzelmének napján – Trianoni megemlékezés Nagykanizsán

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából tegnap az Eötvös téri Nagy-Magyarország-emlékműnél a város vezetői mellett több civil szervezet is tartott megemlékezést.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter és Balogh László meggyújtotta az emlékműnél az összetartozás lángját Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A városi rendezvényen több száz emlékező vett részt, akik előtt elsőként Balogh László polgármester szólt, mint elmondta: Trianon után népek és kultúrák szóródtak a szélben, legendák és hitek porladtak szét a sziklán, egy ország, egy nemzet hullott a mélybe megcsonkított testtel, megalázott lélekkel.

– Mert gyökerek és otthon nélkül csak a végzetes bolyongás szentség nélküli őrülete marad és a széthullás. De nem úgy a magyar! – folytatta a városvezető. – A mi történetünk nem ért véget, a mi történelmünk folyamatosan épül és teremt, mert erre kötelez minket a múlt tisztelete és a hagyományaink szeretete. A Kárpát-medence szerves egységét szét lehet ugyan zúzni, oda lehet vetni az érdekektől fűtött államoknak, de benső erejét, életigenlését nem lehet megtörni.

A folytatásban Cseresnyés Péter államtitkár lépett a mikrofonhoz, aki beszédében hangsúlyozta: a nyugati hatalmak és hazai, nemzetellenes szövetségeseik, akik az első világégés utáni felfordulást okozták Magyarországon, olyan veszteségbe taszították a nemzetet, amely példa nélküli Európa modern kori történelmében. Kétségeink ne legyenek: nemcsak megbüntetni és megalázni akarták a magyarságot, hanem eltüntetni, kiradírozni, zárójelbe tenni. És vannak ma is, akik ebben a szellemben, hasonló dolgon munkálkodnak.

Cseresnyés Péter és Balogh László meggyújtotta az emlékműnél az
összetartozás lángját Fotó: Szakony Attila

– Ők nem akarják érteni, miért keresztény Európa, miért vannak önálló nemzetek, és hogy mit jelent összetartozni, egynek lenni, a sokféleségben is – fűzte hozzá. – Ez a nap a gyalázat gyásznapja, de ez a nap az összetartozás győzelmének napja is.

A rendezvényen az önkormányzat főhajtása mellett a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem elnöke, Rajnai Miklós az emlékmű történetét idézte fel. A Thúry Vitézlő Oskola pedig verses estet szervezett, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában