Méltó a kegyeleti emlékezéshez

2020.05.14. 07:00

Leburkoltatták a ravatalozó környékét Kálócfán

A gyászszertartásokhoz és a kegyeleti emlékezéshez méltó körülmények megteremtése érdekében burkoltatta le a ravatalozó környékét a község temetőjében a település önkormányzata.

Gyuricza Ferenc

Szabó András és Vigh László az átadáson Fotó: Gyuricza Ferenc

A koronavírus-járvány miatt a beruházás hivatalos avatóünnepsége elmaradt, ám a térség országgyűlési képviselője tegnap megtekintette a beruházást. A jelképes átadás kapcsán Szabó András, Kálócfa polgármestere elmondta: a múlt század hatvanas évei óta használja a település ezt a temetőt, s a nyilvántartási adatok szerint 255 néhai kálócfai lakost helyeztek itt örök nyugalomra.

A beruházás során mintegy 470 négyzetméternyi területet burkoltak le, egyrészt a temetőkaputól a ravatalozóig vezető utat, illetve az épület környékét, ahol csapadékos időjárás esetén rendszeresen felázott a talaj. A munkálatok összértéke 9,6 millió forintot tett ki, ebből közel ötmillió forintot a Magyar Falu Program pályázatán nyert el a település, a fennmaradó részt pedig saját erőből biztosította.

Szabó András és Vigh László az átadáson Fotó: Gyuricza Ferenc

Vigh László a beruházás kapcsán egyrészt a települési önkormányzat gondoskodó szemléletét dicsérte – mint fogalmazott: városi szintű infrastruktúrát valósítottak meg a községben –, továbbá szólt a Magyar Falu Program előnyei­ről is. Mint mondotta, ez a sikeres pályázati rendszer nemcsak azokat a kistelepüléseket, aprófalvakat segíti hozzá fejlesztési terveik megvalósításához, amelyek más, nagyobb volumenű programokban – éppen a méretük, lakosságszámuk miatt – nem tudnak részt venni, de az ötezer fő alatti kisvárosok számára is biztosítja egy újabb pályázati alap elérhetőségét.

A Magyar Falu Programot négy évre hirdette meg a kormány, ebből a második esztendőben vagyunk, s mint azt a kálócfai példa is jól mutatja, helyi szinten rendkívül fontos beruházások, fejlesztések valósíthatók meg általa, így a képviselő célszerűnek tartaná annak későbbi folytatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában