Odaadó munkát végzett a kisebbségért

2020.05.17. 07:00

Lejárt hazánk szlovéniai nagykövetének mandátuma

Ötéves megbízatása végéhez közeledve a muravidéki magyarság vezetőitől is elköszönt hazánk szlovéniai nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit. A koronavírus-járvány miatt visszafogott, szűk körben tartott találkozóra csütörtökön került sor.

Gyuricza Ferenc

Bacsi Zsuzsanna (balról), Szilágyiné Bátorfi Edit és Horváth Ferenc a lendvai találkozón Fotó: MMÖNK

Az eseményt a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség székházában tartották, ahol Horváth Ferenc elnök és Bacsi Zsuzsanna alelnök mondott köszönetet a két ország mintaértékű kapcsolatának egyengetése, valamint a szlovéniai magyar kisebbség érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként a mandátuma lejártával távozó nagykövetnek.

Bacsi Zsuzsanna (balról), Szilágyiné Bátorfi Edit és Horváth Ferenc
a lendvai találkozón Fotó: MMÖNK

Szilágyiné Bátorfi Edit 2015. március 12-én adta át megbízólevelét Borut Pahor szlovén államfőnek, hivatalosan azóta látja el hazánk ljubljanai nagykövetének feladatait. Azt megelőzően előbb Berlinben gazdasági diplomataként, majd a Külgazdasági- és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyetteseként dolgozott, utóbbi helyen a visegrádi együttműködés koordinálásán. Ezáltal – bár Szlovénia nem tartozik a V4 államok közé – már akkor is voltak a délnyugati szomszédos országgal kapcsolatos feladatai. A leköszönő nagykövet családjában sem ismeretlen a diplomáciai munka, édesapja még a rendszerváltás előtt Csehszlovákiában a KGST-országok vasúti együttműködésével foglalkozott, ennek köszönhetően lánya nemcsak a középiskolai tanulmányait folytatta Prágában, de a közgazdasági egyetemet is ott végezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában