Napközis, ottalvós és online is lesz

2020.05.29. 11:30

Június 16-tól a biztonsági szabályok betartásával újra lehet táborokat szervezni

A Magyar Közlönyben a minap megjelent: június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközis és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatók lesznek. A kormány újabb enyhítéséről táborok szervezőivel és szülőkkel beszélgettünk.

Benedek Bálint

Korábbi pillanatkép a zalaszabari Holnapocska Táborból. Idén a legszigorúbb feltételrendszernek kell megfelelniük a szervezőknek a gyerekek biztonsága érdekében

Fotó: ZH Archívum/Szakony

A zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark a gyerekek egyik kedvenc ott­alvós tábora. A létesítmény társalapítója, Szabadics Zoltán elmondta: a kormány zöld jelzése értelmében jövő héten megkezdik a szervezést.

– A bejelentést tudomásul vettük, de a részletszabályok valószínűleg később látnak napvilágot – folytatta. – Mi arra készülünk, hogy a legszigorúbb feltételrendszernek kell megfelelnünk a gyerekek biztonsága érdekében. Már kidolgoztuk az eljárásrendet, melyben számos óvintézkedést vezettünk be. A szülők által kitöltött egészségügyi igazolással érkezhetnek a gyerekek, vírustesztet nem kérünk. De például a tábor területén lesz egy elkülönítő helyiség, ahová azok a fiatalok kerülhetnek, akik bármilyen betegség tüneteit mutatják. A velük egy légtérben tartózkodó személy minden esetben védőfelszerelést húz, s azonnal értesítjük a szülőket, valamint a mentőszolgálatot. A pedagógusok és az animátorok a belső terekben kesztyűt, arcmaszkot viselnek. Felhívjuk a diákok figyelmét a megfelelő higiénia betartására, a többszöri alapos kézmosásra. Továbbá a kis létszámú, fürdővel és mellékhelyiséggel ellátott szobákat naponta többször takarítjuk, a különféle játékeszközöket, illetve kilincseket sokkal gyakrabban fertőtlenítjük.

Korábbi pillanatkép a zalaszabari Holnapocska Táborból. Idén a legszigorúbb feltételrendszernek kell megfelelniük a szervezőknek a gyerekek biztonsága érdekében
Fotó: ZH Archívum/Szakony

Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, szinte csak szabadtéri elfoglaltságokat terveznek. Ha mégis fedett részen lennének, akkor a résztvevők kisebb csoportokban játszhatnak.

– A gyerekek alig várják, hogy végre a szabad levegőn lehessenek és önfeledten játsszanak a barátaikkal. Most az őket felügyelő pedagógusok felelőssége lesz, hogy a lehetőségeken belül vigyázzanak rájuk. Ettől függetlenül minden nyáron, minden táborban történhet más megbetegedés is, ez nem zárható ki. A Szent Erzsébet gyógyulótáborok még nem indulnak, ezeket az egészségügyi intézményekkel szorosan együttműködve legkésőbb júliustól folytathatjuk – fogalmazott Szabadics Zoltán.

A Bacónak-hegyi Rencsi lovasudvarban napközis tábor működik nyaranta, több mint tíz éve. Az általános iskolások mindennap lovagolhatnak, s a környékbeli kirándulások is élményt jelentenek. Horváth Renáta lovasoktató jelezte: a kormány bejelentése előtt is sokan érdeklődtek, hiszen a gyerekek a számítógép elől már a szabadba, a lovak közé vágynak.

– Korábban is maximum tíz gyermeket fogadtunk egy turnusban, úgy véljük: a szabályok szigorú betartásával nem lehet probléma – vélekedett. – Az állatok társaságában a megfelelő higiéniai fegyelem még lényegesebb, a gyerekek számtalanszor alaposan kezet mosnak. Az egyéni védőfelszerelések mellett több kézfertőtlenítőt is kihelyezünk, s azokat a szerszámokat, amikkel a gyerekek érintkeznek, gyakrabban fertőtlenítjük. Az első, június végi foglalkozásra egyfajta főpróbaként tekintünk.

Szabó Szilvia kislánya, a 10 éves Záhony Zoé alig várja, hogy a hosszú bezártság után végre lovak közelében lehessen. Édesanyja ráadásul egész nyáron dolgozik, s olyankor lánya hajlamos rá, hogy egész nap a telefonját nyomkodja, vagy a számítógépen játsszon. A lovastáborban viszont egész nap szabad levegőn van. Rengeteget mozognak a lovagláson kívül is. Egy nyáron többször is megy, de sosem unja meg. Szilvia bízik benne, hogy a koronavírus-járvány a többi, korábban lazán gondolkodó szülőtársát is felelősségteljessé tette, s nem viszik közösségbe gyereküket, ha kicsit köhög, folyik az orra vagy épp hőemelkedése van.

Hiába az enyhítések, akadnak kivételek. Szécsényiné Kápolnás Edina, a Honvéd Kaszinó SZKES Tánccsoportjának vezetője március közepe óta interneten keresztül tartja az edzéseket. Az enyhítésekben veszélyforrást lát, hiszen zárt közösségekben bizonyítottan jobban terjed a vírus, ezt kiküszöbölendő idén nem tartja meg a gyerekek június végi táborát.

– Mivel az összes verseny elmaradt, s nem indulhattunk egyik gyakorlattal sem, az idén nem készülnek újabbak – tette hozzá a tánccsoport vezetője. – Várhatóan a viadalokat ősszel pótolják, addig mindenkitől kitartást és önmérsékletet kérek.

Utóbbi társaság tagja a 12 éves Gyarmati-Litter Lili is, aki szintén csalódott, de megérti a döntést. A kislány

pechesnek érzi magát, ugyanis a Batthyány-­gimnáziumban még a tanév elején jelentkezett egy homokkomáromi hittantáborba, ám a vírushelyzet miatt azt is online tartják meg. Biztosan érdekes lesz így is, de azért személyes kapcsolat hiányában veszít a varázsából, mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában