Koronavírus Zalában

2020.05.18. 07:00

Ébredezik a fürdőváros – Most kevesebb vendéggel kalkulálnak Zalakaroson

A vírushelyzet javulásával újabb és újabb szállodák nyitnak meg a fürdővárosban és a hónap végén a strand is látogatható lesz.

Horváth-Balogh Attila

Czimondor Nándor: Ha nem következik be komolyabb visszarendeződés a koronavírus-helyzet kapcsán, akkor jó lesz a nyarunk

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakon Attila

A múlt hét vége óta újra fogad vendégeket a MenDan Magic Spa & Wellness Hotel, melynek igazgatója, Czimondor Nándor egyben Zalakaros turizmusért felelős alpolgármestere is.

– Egyetlen szálloda nem tartott üzemszünetet a fürdővárosban, az ő munkájukra szükség volt a minimális szolgáltatás biztosítása, az üzleti, illetve a munkavégzéssel kapcsolatos „turizmus” érdekében, amit a jogszabály is akceptált – bocsátotta előre Czimondor Nándor. – Az üzemszünetet tartók közt az elsők között voltunk, akik megnyitottunk. Vannak olyan hotelek, melyek már korábban megtették ezt, és vannak, melyek eztán fogják megtenni. A múlt hétvége óta fogadjuk a hozzánk érkezőket, viszonylag alacsony vendégszámmal kezdtük meg a munkát. Óriási örömöt láttam a vendégek arcán, boldogok voltak, hogy újra itt lehettek, kimozdulhattak otthonról és wellneszezhettek egyet. Mindenféle óvintézkedést foganatosítottunk természetesen, olyanokat, amiket a szakma javasolt és olyanokat is, melyeket mi gondoltunk ezenkívül szükségesnek. A személyzet szájmaszkot és kesztyűt visel, az eszközöket, amikhez hozzányúltak a vendégek, sűrűn cseréljük, folyamatosan fertőtlenítünk. Az alacsony vendégszám mellett pedig nem nehéz betartanunk a védőtávolságokat.

Czimondor Nándor: Ha nem következik be komolyabb visszarendeződés a koronavírus-helyzet kapcsán, akkor jó lesz a nyarunk Fotó: Szakon Attila / Zalai Hírlap

Czimondor Nándor hozzátette: idén nem számítanak olyan magas vendégszámra, mint amekkora az elmúlt években volt tapasztalható.

– A vendégek már hála Istennek elkezdtek foglalni, ami azt jelenti, hogy ha nem következik be komolyabb visszarendeződés a koronavírus-helyzet kapcsán, akkor jó lesz a nyarunk – jelentette ki a szállodaigazgató. – A vendégszám bizonyosan elmarad a korábbiaktól, de úgy vélem, így sem lesz okunk a panaszra – tette hozzá.

A MenDan Magic Spa & Wellness Hotel az elsők között nyitott újra a város 14 szállodája közül
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Novák Ferenc polgármester lapunknak azt mondta: a turisztikai szektor szenvedte el az egyik legnagyobb veszteséget a járvány miatt, a település gazdasága pedig az idegenforgalomra épül. Emiatt az önkormányzatnál százmilliós nagyságrendű bevételkieséssel számolnak. Szintén nagy kárt szenvedett a fürdő, melynek pénzügyi helyzete ezzel együtt stabil. A tervbe vett fejlesztések folytatódnak, modern beléptetőrendszer készül, a strandfürdő bejárati épületében ifjúsági szállást alakítanak ki, és a strand nyitásához szükséges karbantartások, felújítások is folynak.

– Terveink szerint – ha nem is teljeskörűen és amennyiben a később megjelenő jogszabályok lehetővé teszik – a strandot május 29-én megnyitjuk – jelezte a polgármester.

A magánszállásadóknál júliusra és augusztusra vannak foglalások, amiket ez idáig még nem mondtak vissza a leendő vendégek. Hogy valóban eljönnek-e, vagy sem, egyelőre nem tudni, de a magánszállásadók bizakodók, a mostani prognózisok jobbak, mint amiket márciusban mertek volna jósolni – tudtuk meg egyiküktől. Ő hozzátette: abban is biztos, ha lesznek vendégek, akkor azok többsége belföldi lesz, a magánszállásadók 20-30 százalékos vendégarányt tippelnek a korábbi évekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában