Koronavírus Zalában

2020.05.06. 14:00

Az idős és beteg emberek otthon vannak a legnagyobb biztonságban

A „Napfény” Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Egyesülete és A Szívbetegekért Egyesület vezetői arra kérik a 65 év feletti, idős, beteg embereket, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási korlátozások enyhítése ellenére továbbra is maradjanak otthon.

Benedek Bálint

Séta közben is kerülni kell a tömeget

Fotó: Pezzetta Umberto

Vidéken hétfőn a kijárási korlátozás helyére új szabályok léptek, de a 65 év felettiek védelmére kijelölt vásárlási idősáv például érvényben maradt. A krónikus betegségben szenvedőknek pedig még körültekintőbbnek kell lenniük.

Hegedűs Györgyné, A Szívbetegekért Egyesület kanizsai elnöke szerint a keringési, illetve szív- és érrendszeri problémákkal küzdők a járvány kirobbanása óta szinte teljesen bezárkóztak, hiszen tisztában vannak a veszélyekkel.

– A biztonság kedvéért minden egyesületi taggal külön beszéltünk telefonon, sokaknak jólesett a lelki támogatás – fogalmazott az elnök asszony. – Ebben a nehéz helyzetben nem csak a családjukra, de ránk is számíthatnak. Az egyedül élőkkel igyekszünk még többet foglalkozni. És nyomatékosan felhívjuk a figyelmet: a szív- és cukorbetegek kerüljék a tömeget akkor is, ha épp sétálni van kedvük.

Hasonló odafigyelést kér Karosi Lászlóné, a rákbeteg- egyesület kanizsai vezetője, aki szerint a példamutatás életeket menthet. Hozzátette: telefonon és interneten tartják a kapcsolatot tagjaikkal, van, akivel hetente többször beszélnek.

Séta közben is kerülni kell a tömeget
Fotó: Pezzetta Umberto

– Közülük koronavírussal senki nem fertőződött meg, de néhány daganatos betegséggel küzdő társunk Zalaegerszegen és Pécsen szorul kórházi ellátásra – mondta Karosi Lászlóné. – A többiek otthon tartózkodnak, s fegyelmezetten betartják az intelmeket. Hiányolják a találkozókat, de remélik, hogy kitartással átvészelik ezt a nehéz időszakot is. Nemrégiben kaptunk az önkormányzattól szájmaszkokat, amit önkéntesek bevonásával osztottunk szét a betegeink között. Szerencsére a családok segítenek mindenkinek, egyedül nem maradt senki. Odahaza a kerti munkák mellett sokan kézimunkával, olvasással foglalják el magukat.

A klubvezető elmondása szerint a tagjaik olyannyira elővigyázatosak, hogy szinte minden lépésükről beszámolnak. Aki esetleg jobb egészségügyi állapotban van, az gyakran sétál a természetben, de előfordult olyan is, amikor ketten kerékpározni indultak, de persze a várostól távol, kerülve a tömeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában