Minden eddiginél nagyobba fogtak bele

2020.04.27. 12:00

Zalai területeket is érintett a haltelepítés

A magyar haltermelők segítése érdekében fogott bele minden eddiginél nagyobb haltelepítésébe az elmúlt hét végén a Magyar Országos Horgász Szövetség.

Gyuricza Ferenc

A Kerka patakba és annak holtágaiba is bőven került hal a hét végi telepítés során

Fotó: Gyuricza

Szombaton a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kezelésében lévő zalai horgászvizek közül a Kerkafalva melletti Kéthatár-tóba öt mázsa, míg a Kerka patakba és annak holtágaiba összesen több mint húsz mázsa pontyot telepítettek. A munkálatokban részt vevő kerkaszentkirályi Kerka Horgász Egyesület elnöke, Gróf János úgy fogalmazott, történelmi léptékű eseménynek lehettek részesei, hiszen emlékezete szerint a Kerkába soha ennyi halat nem telepítették még egyszerre. Mindez vélhetően meghozza a horgászok kedvét is, amúgy is azt tapasztalják, hogy egyre többen hódolnak ennek a sportágnak.

A Kerka patakba és annak holtágaiba is bőven került hal a hét végi telepítés során
Fotó: Gyuricza

– A mostani soron kívüli halasítás annak köszönhető, hogy a kormány döntése értelmében a koronavírus-járványra való tekintettel minden eddiginél nagyobb nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói – mondta Puskás Norbert, a vasi szövetség elnöke. – A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását segíti, de a világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálja majd a szabadidős sporthorgászat és a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. Az intézkedés emellett a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több, mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja.

Puskás Norbert azt is hozzátette, csak a vasi szövetség 22,5 tonna halat tett bele szombaton a kezelésében lévő horgászvizekbe. A haltermelőknél felhalmozódott készletek kihelyezése ugyanis nem tűrt halasztást, ezért az érintett szervezetek rekord gyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, hogy a telepítéseket meg tudják kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában