Koronavírus Zalában

2020.04.15. 20:40

Várhatóan minden fejlesztéssel határidőre elkészülnek Várvölgyön

Zártkertet építenek és felújítják a Művelődési Házat a Magyar Falu Program keretében Várvölgyön. A település több pályázatot is elnyert tavaly, ezeket valósítják meg a következő hetekben. A község polgármestere Barcza Balázs elmondta, a koronavírus-járvány miatt hozott rendeletek nem korlátozzák a munkát, így várhatóan mindennel határidőig elkészülnek.

Lendvai Bianka / Keszthelyi TV

Forrás: Keszthelyi TV

Fotó: Lendvai Bianka

A nyílászárókat cserélik a szakemberek a várvölgyi Művelődési Házon. Az intézmény a hatvanas években épült, azóta nem végeztek rajta rekonstrukciós munkálatokat. A Magyar Falu Program pályázatát belül azonban lehetőség nyílt arra, hogy megvalósulhasson a várva várt felújítás. Az építőanyagok is megérkeztek már, így folyamatosan tudnak dolgozni a szakemberek. A nyílászárók cseréjét követően a tetőfedési munkálatok kezdődnek meg a napokban. Az építésre 15 millió forintot nyertek el – olvasható a Keszthelyi TV cikkében.

„A legégetőbb dolgokkal kezdtünk. Ezek a tető és a nyílászárók, főleg a tető, mert hogyha az meglesz csinálva, akkor ugye legalább már nem ázik be. És akkor neki tudunk állni a belső, úgymond kozmetikáknak, de a mostani Magyar Falu Programban is bepályázunk a folytatásra. Itt a teljes villamoshálózat újrahúzása lesz, a fűtéskorszerűsítés, amit elkezdtünk már ’16-ban egy kisebb pályázatból, most megpróbáljuk befejezni.” - ismertette Barcza Balázs polgármester.

Fotó: Lendvai Bianka / Keszthelyi TV

A Művelődési Ház felújítása mellett párhuzamosan zajlik a zártkert megépítése is a településen, mely szintén pályázati pénzből, 10 millió forintból valósul meg. 8 millió forintot szánnak ebből az odavezető út javítására, a fennmaradó kétmillió forintból pedig egy 5000 négyzetméteres önkormányzati területen telepítenek gyümölcsöst, összesen 150 különböző fajtájú fát.

„Úgy lett összeválogatva, hogy nyártól őszig folyamatosan legyen érő gyümölcs. Ezzel az a célunk, hogy egyrészt az óvodásainknak, a gyerekeinknek folyamatos programot tudjunk adni, kimegyünk együtt, szedegetjük a gyümölcsöt. Nekünk nincs gyümölcsfeldolgozónk, idővel talán lesz. Viszont nagyon jó barátaink például a reziek, majd megkérjük őket, hogy esetleg préseljenek nekünk egy kis gyümölcslevet és így az óvoda, a közétkeztetés és az idősek kapják ezeket a gyümölcsleveket.” - tette hozzá a polgármester.

A két projekt mellett egy harmadik is megvalósul. A napokban kezdődött meg a szintén Magyar Falu Program támogatott óvodafejlesztés is. Ezt a munkát eredetileg nyárra tervezték, a koronavírus-járvány miatti intézménylezárás azonban lehetővé tette, hogy hamarabb elkezdjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában