Koronavírus Zalában

2020.04.08. 12:14

Kimagasló eredménnyel zárt a Zala megyei vadászágazat, az idei kilátások azonban romlottak

A Zala megyei vadgazdálkodók az elmúlt évtized legmagasabb eredményét érték el, mintegy 429 millió forint nyereséggel zárták a 2019/2020-as vadászati évet február végén, az idei kilátásokat azonban rontja, hogy a koronavírus-járvány nyomán elmaradnak a külföldi vadászok.

MTI

Győrvári Attila

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

Lázár Attila, a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője szerdán az MTI-ve közölte, az 57 zalai vadászterület összárbevétele 2,3 milliárd forint volt; csaknem 800 millió forint a külföldi bérkilövésből és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból származott, míg a belföldi bérvadászok 430 millió forintot meghaladó összeget fordítottak vadászatra.

A külföldi bérvadászok 95 százaléka Ausztriából, Németországból és Olaszországból érkezett, de a legnagyobb számban az osztrák nimródok keresték fel zalai vadászterületeket – jelezte a szakügyintéző. Hozzátette, hogy a vadhús értékesítése közel 652 millió forinttal növelte az árbevételt.

Az 1,9 milliárd forint kiadási összegből 851 millió forintot vadgazdálkodásra, 416 millió forintot pedig munkabérekre fordítottak.

A kifizetett mezőgazdasági vadkár összege meghaladta a 380 millió forintot, a károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni – hangsúlyozta Lázár Attila.

Hozzátette: a 2019/2020-as vadászati évben a kilövési tervben meghatározott 6600 gímszarvasbika 97 százaléka, valamint az 5700 őz közel 90 százaléka „került puskavégre”. A vaddisznó-kilövések több mint 1,6 ezerrel haladták meg a tervezett (11 200) elejtések számát.

A trófeabírálatokon bemutatott 1675 gímszarvasbika trófea 42 százaléka érmes lett, 91 trófea aranyérmes minősítést kapott.

A 2020/2021-es vadászati évben 6697 gímszarvas, 5730 őz, valamint az állomány csökkentése miatt rekordszámú, csaknem 19 ezer vaddisznó kilövését hagyták jóvá.

Győrvári Attila Fotó: PU/archív

Győrvári Attila megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének titkára arról számolt be, hogy az afrikai sertéspestis miatt Zala megyét a közepes kockázatú területek közé sorolták, ezért a vaddisznó elejtésére kiírt kvóták 40 százalékát szeptember 30-ig kell teljesíteniük a vadászatra jogosultaknak, míg a korábbi években a példányok nagyrészét november és január között, a tradicionális hajtóvadászatokon ejtették el.

További bevételkiesést jelent, hogy az elmúlt időszakban a külföldi bérvadászoknak egyetlen engedélyt sem adtak ki, így a külföldi vendégek már az április 15-én kezdődő őzbak vadászatokon sem vesznek részt. A legnagyobb mértékben azonban akkor csökken a zalai nagyvadas területeken gazdálkodók árbevétele, ha a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet elhúzódik a szeptemberi gímszarvasbika vadászatig – tette hozzá a fővadász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában