Emléktáblát is avatnak

2024.05.08. 13:00

Vitézi leszármazottaknak szerveznek találkozót Nagykanizsán

A nagy háború, vagyis az első világháború hősei előtt is tisztelegve adják át május 15-én, szerdán 17 órakor Nagykanizsán, a Piarista Iskolában azt az emléktáblát, mely az arany vitézségi éremmel kitüntetett katonáknak állít emléket. A Hadak útján hadtörténeti előadássorozat soron következő eseményéhez emellett további programok is kapcsolódnak.

Korosa Titanilla

1921-ben a Margitszigeten tartották az első vitézzé avatást

Fotó: ZH

A szervezők részéről Fülöp András hadszíntérkutató elmondta, hogy az arany vitézségi érmet az első világháborúban a történelmi Magyarországról mozgósított közel 3 millió katona közül csak 1568-an érdemelték ki, közülük 38-an Zala vármegyeiek voltak.

Arany vitézségi éremmel kitüntetett zala vármegyei katonák 
Fotó: ZH

Az emléktábla átadása után a Halis István Városi Könyvtárban 18 órakor a vitézek életútjáról, hőstetteiről beszélnek a téma kutatói, illetve vitézi leszármazottak találkozója is lesz egyben a szerda délutáni esemény. A történelmi témájú programot azoknak ajánlják a szervezők, akiket érdekel az első világháború és az azt követő időszak, valamint azokat is várják, akik felmenői vitézi címmel büszkélkedhettek és szeretnének többet megtudni a Vitézi Rendről, a vitézzé válásról.

1921, Margitsziget, az első vitézzé avatás egy pillanata
Fotó: ZH

A Vitézi Rend tagjai 1945 után a felálló kommunista rendszer ellenségei lettek. Az a több ezer ember, aki háborúban és békében tisztességgel, becsülettel és hűséggel szolgálta hazáját, évtizedekre sorskivetett lett családjaival együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában