Koronavírus Zalában

2020.04.22. 07:00

Két új légfertőtlenítő került a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív terápiás osztályára

A Kanizsai Dorottya Kórház intenzív terápiás osztályának „Oxigén” Alapítványa civil összefogásnak hála jutott adományokhoz, melyekből újabb légfertőtlenítő berendezéssel bővítették az intézmény gépparkját.

Benedek Bálint

Dr. Varga Tibor megbízott osztályvezető főorvos mutatja a falra szerelt berendezést

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Minden kórházban fontos, hogy minél sterilebb legyen a levegő, de a koronavírus-járvány idején tovább nő a speciális légfertőtlenítő berendezés jelentősége. Korábban egyet vásárolt már a város, most pedig adakozásból további kettő került az intenzív terápiás osztályra. A gyűjtést dr. Zámodics Imre intenzíves orvos, háziorvos indította útjára.

Dr. Zámodics Imre elmondta: a modern eszköznek több típusa létezik, és a most beszerzett, 1,7 millió forint értékű gép úgy végzi a levegőfertőtlenítést, hogy közben a személyzet és a betegek is a kórteremben tartózkodhatnak.

– A felhívás alapján szerencsére sokan megértették a berendezés fontosságát – folytatta. – Olyan jól mozgósítottunk, hogy viszonylag gyorsan két gépet vásárolhattunk, s már egy következőre is megkezdődött a gyűjtés. Ezeknek a járványhelyzet után is nagy hasznát vesszük az osztályon.

Dr. Varga Tibor megbízott osztályvezető főorvos mutatja a falra szerelt berendezést
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az adakozásból megvásárolt újabb berendezésnek, dr. Varga Tibor megbízott osztályvezető főorvos is kifejezetten örült. Mint fogalmazott, úgy érzi: az emberek nemcsak pénzzel, de szeretettel is elhalmozzák őket. A légfertőtlenítő gép működéséről szólva elmondta: az amerikai űrkutatási szervezetnél kifejlesztett úgynevezett plazmatechnológiával működő eszköz elektromágneses teret hoz létre, ami szétroncsolja a baktériumokat, vírusokat, gombákat és szerves szaganyagokat. Ezután ultraibolya sugárzásnak vetik alá a molekulákat, ezt követően válik teljesen sterillé a levegő. A berendezés további előnye, hogy folyamatos alkalmazást tesz lehetővé, tehát a betegekre teljesen ártalmatlan.

– Egy gép 50 négyzetméternyi légteret képes fertőtleníteni – tette hozzá a főorvos. – Jelenleg a kanizsai kórház második emeletén az úgynevezett hagyományos intenzív osztályon teljesít szolgálatot. Ezenkívül a másik, koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt osztályon a korábbi összefogásnak hála szintén működnek ilyen gépek. A betegek mellett kiemelten fontos a személyzet védelme is. Bár a megfelelő személyi védőeszközök rendelkezésükre állnak, de a levegőben lebegő vírusrészecskék koncentrációja kifejezetten veszélyes rájuk nézve. Kétségtelen, hogy a levegőt minél tisztábbá kell tenni, sőt az sem mindegy, hogy esetlegesen a lélegeztetőgépről levett páciensek mekkora víruskoncentrációjú levegőt lélegeznek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában