A szobrász 1858. április 16-án született

2020.04.21. 09:00

Idén a Zala György-emléknap is elmarad

A koronavírus-­járvány miatt a Zala György-­­emléknap megtartásáról is le kellett mondania a muravidéki magyar közösségnek. A neobarokk emlékműszobrászat legjelentősebb alakja, a lendvai származású Zala György 172 esztendeje, 1858. április 16-án látta meg a napvilágot.

Gyuricza Ferenc

Zala György mellszobrának tavalyi koszorúzása

Forrás: Archív

Fotó: Gyuricza Ferenc

A művész születésének évfordulójáról évek óta mindig nagyszabású programmal, többek között a nevét viselő ifjúsági képzőművészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetésével és díjkiosztójával, illetve mellszobrának megkoszorúzásával emlékeznek meg Lendván. Ez évben a Zala György-emléknap kényszerűségből elmarad, mint ahogy szintén félbeszakadtak a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség kezdeményezésére indított Zala György-emlékév Kárpát-medencei programjai is. Utóbbiak elsődleges célja Zala György művészetének bemutatása volt.

Zala György mellszobrának tavalyi koszorúzása
Fotó: Gyuricza Ferenc / Archív

A lendvai születésű Zala (eredeti nevén: Mayer) György­ről ugyanis még ma is csak kevesen tudják, hogy nevéhez köthető a magyar főváros egyik legpompázatosabb közterén, a Hősök terén található millenniumi emlékmű. A szoborcsoport az ő tervei alapján, illetve javarészt a saját munkája által készült.

Emellett olyan további híres szobrok és emlékművek megalkotója volt, mint Andrássy Gyula lovas szobra, a Tisza István-szobor, Erzsébet királynénak a budapesti Döbrentei téren látható, illetve az egykor Aradon felállított, majd a makói József Attila Múzeum udvarára áthelyezett szobra, vagy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után kivégzett honvéd tábornokok tiszteletére Aradon felállított emlékmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában