Koronavírus Zalában

2020.04.15. 15:18

Helyettesítheti a kesztyű viselése a kézmosást? A Zalai Hírlap kérdéseire is válaszolt az Operatív Törzs

Lapunk kérdéseire is válaszolt a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, amely naponta tart online sajtótájékoztatót a fővárosban.

ZH

Budapest, 2020. március 7. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Mai kérdésünk a kesztyűk viselésére vonatkozott, mivel egyre többen hordanak ilyet higiéniai okokból az utcán, boltban, munkahelyen. Ugyanakkor ezek jó része nem orvosi gumikesztyű, hanem hagyományos ruhadarab, ezért is indokolt a kérdés: a „háztartási” kesztyű milyen óvintézkedések betartásával akadályozhatja valóban a vírus terjedését?

Müller Cecília országos tisztifőorvos a felvetéssel kapcsolatban elmondta: az ilyen textilkesztyű a nagyobb szennyeződésektől védi a kezünket, de ha valaki biztonságban érzi magát ettől, és például a boltba leszaladva felhúzza, utána meleg vízben mossa ki, és mosson alaposan kezet. Ugyanis ha nem helyesen alkalmazzuk a kesztyűt, ha például nem jól húzzuk le magunkról, akkor a szennyeződés a kezünkre kerülhet. Azok a gumikesztyűk, amelyeket az egészségügyben is használnak, védenek a vírustól bizonyos ideig, amíg épek.

Viszont megvan annak a veszélye, hogy egy hosszú ideig viselt kesztyű ugyanazt a szennyeződést viszi tovább, mint a kezünk. Ezért semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori és alapos szappanos, melegvizes kézmosást – hangsúlyozta Müller Cecília.

Egy korábbi kérdésünk a gyors­étkezdékre vonatkozott: ha be is tartják a szabályokat, az utcán sorban álló vásárlóik már nem feltétlenül cselekszenek így; olvasói jelzések szerint legalábbis egy-egy büfé, lángosos, fagyizó vagy hamburgeres előtt időnként tömött sorok alakulnak ki. A tisztifőorvos ezzel kapcsolatban elmondta: azok a vendéglátóhelyek, ahol az ételt elvitelre kiszolgálják, működhetnek, de természetesen nagyon fontos, hogy a vásárlóik a szükséges távolságot tartsák meg egymástól, hiszen ezzel lehet csökkenteni a vírus terjedésének kockázatát.

Kiemelt képünkön Müller Cecília, országos tisztifőorvos látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában