Új burkolat és egy fúrt kút

2020.04.27. 07:00

Galambokon jól használták fel az agrártárcától nyert pályázati forrást

Az agrártárcától nyert tízmillió forintos pályázati forrásból nemrégiben egy hegyi utat újított fel az önkormányzat, valamint fóliasátorral és kúttal is gyarapodott a zöldséges kert a településen.

Benedek Bálint

Szabó Tamás polgármester a zöldségeskert mellett fúrt kutat mutatja Fotók: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A zártkerti fejlesztésekre irányuló pályázatot még az előző ciklusban írták ki, annak megvalósítása viszont már az új testület feladata volt. Szabó Tamás polgármester elmondta: átgondolt tervek alapján valósították meg az elképzeléseiket. A településhez tartozó hegyi utak állapota több helyütt elkeserítő, hiszen az évtizedek során forrás hiányában általában csak „tűzoltásra” volt lehetősége az önkormányzatnak, illetve néhány helyen kizárólag a gazdák javítgatták azokat.

– A felújításban kiválasztott forgalmas Rigó-hegyi szakasz is épp ilyen volt, a korábbi ba­zalt réteg szinte teljesen eltűnt a felületéről, számos lyukat kellett kerülgetni az autósoknak – fogalmazott a településvezető. – Az elnyert tízmillió forintos támogatás jó részét olyan burkolatra szerettük volna szánni, ami évtizedekig szolgálja az arra közlekedők igényeit. Az egy kilométeres szakaszból ezúttal 330 métert aszfaltoztunk le. Ez a hegyhát talán leginkább leterhelt része, ezen keresztül látogatják a vendégek például a lovardát. Azonban a fennmaradó méterekről sem mondtunk le, keressük az újabb pályázati lehetőségeket.

Szabó Tamás polgármester a zöldségeskert mellett fúrt kutat mutatja Fotók: Szakony Attila
A Rigó-hegy egyik legforgalmasabb szakasza kapott új burkolatot

Ugyancsak e projekt részeként újabb fejlesztéseket hajtottak végre az önkormányzat 1,7 hektáros zöldségeskertjében. Szabó Tamás szerint a területen évek óta minőségi munka folyik. A közmunkások napi szinten dolgoznak a földeken, hogy friss alapanyagokkal lássák el a gyermek, illetve szociális étkeztetést biztosító önkormányzati konyhát.

– Korábban az öntözést egy ezerliteres tartály állandó feltöltésével oldottuk meg, a beruházásnak köszönhetően ezután fúrt kútból érkezhet a víz – folytatta. – Ez nagyban megkönnyíti a munkát, ám a jövőben még szeretnénk a területre bevezettetni az áramot is, hiszen akkor lehetőség lenne egy nagy teljesítményű szivattyú-berendezés beüzemelésére. A területen a munka nem állhat meg, eddig főleg burgonyát és vöröshagymát vetettünk, de próbálkozunk hónapos retekkel is, s ha építünk újabb fóliasátrakat, akkor paradicsom- és paprikatermesztéssel bővítjük a kínálatot. Az étkeztetés mellett a fennmaradó árukat a helyi és környékbeli települések lakóinak (a járványügyi intézkedések szigorú betartásával) a hétköznaponként nyitva tartó termelői piacunkon árusítjuk – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában