Koronavírus Zalában

2020.04.21. 14:41

Egészségvédelmi pajzsokat gyártanak Zalaegerszegen – Frissítve

Ha szükséges, naponta akár tízezer darab műanyag arcvédő pajzs előállítására is képes lesz az egészségügy számára a megyeszékhelyi Mould-Tech Kft.

Hajdu Péter, zaol.hu

Dr. Lórántfy Mária, a regionális mentőszervezet vezetője, Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt, Oláh Gábor, Molnár Gábor, a Mould-Tech Kft. ügyvezetője, Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa és dr. Vadvári Tibor a sajtótájékoztatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A cég a szükséges egészségügyi, hatósági engedélyezést követően a napokban kezdte meg a pajzsok sorozatgyártását, amelyek összeszerelése és továbbítása a város közreműködésével történik.

Közéleti vezetők kedden a zalaegerszegi Inkubátorházban folyó összeszerelés helyszínén tartott bejáráson tekintették meg a munkát, és tartottak sajtótájékoztatót. A gyártó cégtől megérkezett, több alkatrészből (fejpánt, polikarbonát lap, rögzítő heveder, stb.) álló pajzsokat az Inkubátorház egyik termében szerelték éppen össze társadalmi munkában a Hevesi Sándor Színház és a Kvártélyház Kft. munkatársai, óvodai dolgozókkal kiegészülve. Az első szállítmány rakodásában pedig részt vett dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Oláh Gábor, a Városfejlesztő Zrt. ügyvezetője is.

Balaicz Zoltán polgármester a város és a megyei védelmi bizottság jó együttműködéséről beszélt, majd emlékeztetett, hogy a közelmúltban mutatták be a városházán az első száz arcvédő pajzsot.

- A város gazdasági életében fontos szerepet betöltő Mould-Tech Kft. elkezdett egy olyan jelentős fejlesztést, amelyre minisztériumi szinten is felfigyeltek – mondta a polgármester. – Az első néhány példány még 3D nyomtatóval készült, de most már a teljes üzem ráállt a tömegtermelésre, és naponta akár több ezer darabot el tudnak készíteni. Ehhez a munkához társult az önkormányzat is.

Dr. Lórántfy Mária, a regionális mentőszervezet vezetője, Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt, Oláh Gábor, Molnár Gábor, a Mould-Tech Kft. ügyvezetője, Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa és dr. Vadvári Tibor a sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán köszönetet mondott a munkában részt vevőknek. Hozzátette: az új gyártmányokból kétszázat a városi intézményrendszerben osztanak el, az első kétezer darabos széria pedig az Országos Mentőszolgálathoz kerül.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta: a fejlesztő cég egyből a veszélyhelyzet elején jelentkezett, felajánlva kapacitását az egészségügy számára, és az elmúlt hetekben történt fejlesztés során a gyártmányokról folyamatosan egyeztettek a mentőszolgálattal és az ITM-mel is, ezt követően kapták meg az engedélyt az egészségügyben való alkalmazásra. Elmondta, hogy a cég anyagáron adja át a pajzsokat, az összeszerelésre pedig a városi intézményrendszerből jelentkeztek tömegesen önkéntesek, s mindezt a Városfejlesztő Zrt. koordinálja.

Molnár Gábor, a Mould- Tech Kft. ügyvezetője kifejtette: az első példányok készültek 3D nyomtatóval, majd gépsort építettek a termék előállítására, és most már képesek napi 3 ezer darabot gyártani, de az igények növekedése esetén a 10 ezres tételt is el tudják érni. A fejlesztés Zalaegerszegen történt, és a cég győri üzemében folyik a sorozatgyártás.

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének vezetője is méltatta a fejlesztést, és szólt a mentők számára adott folyamatos segítségről.

Mutatjuk Balaicz Zoltán beszámolóját:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában