Koronavírus Zalában

2020.04.16. 08:00

Az iratkezelés szabályai is változtak a zalai bíróságokon

A koronavírus-járványra tekintettel az iratok kezelésére is különleges szabályokat vezettek be a zalai bíróságokon.

ZH

Fotó: Shutterstock

Az egerszegi törvényszék tájékoztatója szerint ezek a szigorú szabályok, az iratkarantén szabályai vonatkoznak a postai úton benyújtott küldeményekre, a kézbesítő által átvett iratokra, a bírósági gyűjtőládában elhelyezett küldeményekre, az ügyfél által a tárgyaláson benyújtott iratokra, a hatósági és önkéntes házi karanténban munkát végző bírósági dolgozóktól érkező ügyiratokra, továbbá az előbb felsorolt módon beérkező bűnjelekre és egyéb tárgyi bizonyítási eszközökre.

Az iratkarantén tárgyait a bírósági épületbe érkezésükkor védőfelszerelést viselve a vizsgálatukra és tárolásukra alkalmas elkülönített helyiségbe kell szállítani. Ha az irat nem esik halaszthatatlan ügyintézés alá, fel kell tüntetni az érkezés napját és az iratkarantén tárgyát védőzsákba kell helyezni.

A védőzsákot hét napig lezárva kell tartani, a 8. napon bontható fel. A határidők számításánál a tényleges érkezés időpontját kell alapul venni.

Tárgyaláson az ügyfél által benyújtott iratot a bírósági dolgozó kizárólag védőfelszerelést viselve veheti át. Az irat a papíralapú aktába nem szerelhető be, tartalmának ismertetése után azt – a tárgyalás megszakításával – azonnal át kell adni egy védőfelszerelést viselő dolgozónak, aki az iratot az elkülönített helyiségbe szállítja, s ott 7 napig kell védőzsákban tárolni.

Halaszthatatlan ügyintézés alá esik az irat, tárgy, küldemény, ha az azzal érintett ügyben jogszabályi rendelkezés folytán az iratkarantén lejárta előtt kötelező intézkedni. A halaszthatatlan ügyintézés alá eső iratokat e jellegük megállapítását követően haladéktalanul digitalizálni kell az erre elkülönített helyiségben, az erre a célra biztosított lapolvasóval, védőfelszerelés használata mellett. A lapolvasó fertőtlenítéséről folyamatosan gondoskodni kell. A papíralapú munkához pedig a digitalizált irat kinyomtatott példányát kell felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában