Koronavírus Zalában

2020.04.21. 14:00

A járványban sokféle módon segítenek a kanizsai civil kerekasztal önkéntesei

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület komoly erőket mozgat meg, hogy ebben az időszakban is segítse a veszélyeztetett csoportokba tartozókat.

Horváth-Balogh Attila

Minden önkéntest (balra Ludányi Tibor) szájmaszkkal lát el Budavölgyi Kálmán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A civil szervezet, amely a Halis-könyvtárban működtet irodát, önkénteseket toboroz és koordinál – tudtuk meg Budavölgyi Kálmántól, az egyesület ügyvezető elnökétől.

– A civil iroda 2009 óta működik önkéntes pontként is – bocsátotta előre Budavölgyi Kálmán. – A megyei önkéntes centrumtól kaptuk meg a státuszt, mely alapján hivatalosan végezhetjük e tevékenységet. Önkéntessé kétféleképpen válhat az ember: van a klasszikus felállás, amikor valaki kedvet érez, és ideje is van, hogy másoknak segítsen. Ezenkívül végezhetnek önkéntes munkát foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban részesülő munkanélküliek, ami egyébként előírás is számukra, csakúgy, mint az érettségi vizsga előtt állóknak. Ezzel nagyjából el is mondtam, kiket várunk sorainkba. Körülbelül két hete vetődött fel a gondolat, hogy a több mint húszfős önkéntescsapatunkkal segítsünk az idős és/vagy beteg embereknek a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban vagy bármiben, amire szükségük van.

Minden önkéntest (balra Ludányi Tibor) szájmaszkkal lát el Budavölgyi Kálmán
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Budavölgyi Kálmán hozzátette: önkéntes lehet valaki kompromisszumokkal is, például van olyan aktivistájuk, akinek nincs autója, ezért csak a lépcsőházban vagy a szomszédos társasházakban élőknek segít, a lakóhelyén. Akinek pedig van autója, az akár két-három utcányi távolságot is tud vállalni az otthonához viszonyítva.

A Budapesten élő, de most ideiglenesen Kanizsán tartózkodó Ludányi Tibor is jelentkezett az önkéntes ponton.

– Hogy miért? – kérdezett vissza. – Mert meggyőződésem, hogy ezt az egészet túl fogjuk élni, ugyanis a legjobbat hozza ki belőlünk, mindenkiből, legalábbis remélem. Én a fővárosban élek, de van itt, Kanizsán egy ingatlanom, s most csak azért jöttem le, mert márciusban kéményellenőrzés volt a lakásban. Közben életbe léptek a koronavírus-járvány miatti korlátozások, s úgy döntöttem, maradok itt, amíg el nem csitul ez a dolog, hogy így óvjam a családom. De addig is, amíg hazatérhetek, hasznossá teszem magam. Megjegyzem, még soha nem voltam önkéntes – most pedig minden, az önkéntességre épülő feladatot elvállalok, például szórólapozok 56 éves fejjel…

Végül Budavölgyi Kálmán hangsúlyozta: valamennyi önkéntesüket ellátták hivatalos megbízólevéllel, ami csak a személyi igazolvánnyal együtt érvényes. Ezeket az ügyfelek az első találkozás alkalmával mindig kérjék el és ellenőrizzék, mert már megjelentek a csalók is, akik önkéntes munkára hivatkozva igyekeznek bejutni a lakásokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában