Koronavírus Zalában

2020.03.31. 11:30

Újra megnyílik a határ a szőlőbirtokosok előtt, ami növényvédelmi szempontból is indokolt

Növényvédelmi jelentősége is van az intézkedésnek, melyről a külügyminiszterek egyeztettek.

Horváth-Balogh Attila

Ivan Gudlin mindig szívesen jön magyarországi szőlőbirtokaira Fotók: ZH Archívum

Mint ismert, a járványveszély miatt Orbán Viktor miniszterelnök március 16-án bejelentette: Magyarország határait lezárják a külföldi állampolgárok előtt, hazánk területére csak magyar állampolgárok léphetnek be a személyforgalomban. A Mura-menti térségben azonban számos horvátországi gazda rendelkezik birtokkal, általában szőlőültetvénnyel, s az intézkedés értelmében ők sem léphették át a határt, hogy az aktuális szőlőművelési teendőket elvégezhessék. A letenyei Julián-hegyen 2008 óta rendelkezik területtel a perlaki Ivan Gudlin.

Ivan Gudlin mindig szívesen jön magyarországi szőlőbirtokaira Fotók: ZH Archívum

– Ötezer cserszegi fűszeres, olaszrizling, kabar, szürkebarát, chardonnay és sauvignon fajtájú tőkém van – bocsátotta előre Ivan Gudlin. – A régi időkben is tevékenykedtek ezen a vidéken horvát gazdák, hiszen Muraköz az egykori Zala vármegyének a Dráva és a Mura folyó által közrezárt délnyugati része volt. Aztán jött Trianon, ami nemcsak a területeket szakította el egymástól, hanem a horvátokat és a magyarokat is. Az utóbbi időben ezek a kapcsolatok újraéledtek. A birtokomról Horvátországig, Szlovéniáig is ellátni, nagyon szeretek oda járni – a járványveszélyhez kapcsolódó határzár miatt ez most egy rövid időre lehetetlenné vált, de reményeink szerint hamarosan újra visszakerül a régi kerékvágásba minden.

Ivan Gudlin ugyanis megkereste Cseresnyés Péter államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, a Mura-program miniszteri biztosát, aki érdeklődésünkre elmondta: a horvát gazdák problémáját Vida László és Megyeri István tótszentmártoni szőlősgazda-borász, a Murafölde bora cím birtokosa is tolmácsolta felé.

Cseresnyés Péter államtitkár

– Tudván, hogy a jó gazda akkor érzi jól magát, ha az általa művelt birtok rendben van, s hogy nem mellesleg ez, az időben elvégzett munka a bevétele záloga is, a megkeresések nyomán felvettem a kapcsolatot a Külügyminisztériummal – tájékoztatott Cseresnyés Péter. – Levélben fordultam Szijjártó Péter külügyminiszter úrhoz és kértem a segítségét, hogy biztosítsuk a szőlőbirtokok művelésének lehetőségét a határ menti területek horvát gazdái számára, hiszen most kezdődik a munka dandárja. Külügyminiszter úr ezt lehetővé is tette, felvette a kapcsolatot Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter kollégájával, akivel gyorsan meg is állapodtak arról, hogy engedélyezik az ingázást a horvát–magyar határszakaszon itt, a Mura mentén. A részletekről a két rendőr­főkapitány várhatóan a hét végéig megállapodik.

Vida László úgy vélekedett: a lépésre hazai növényvédelmi okok miatt is szükség van, hiszen Zalában növekvő gondot okoz a fitoplazmás sárgulás nevű betegség, ami – több más gombabetegséggel együtt – még nagyobb méreteket öltene, ha a horvát gazdák nem tudnák gondozni szőlőjüket, s ez a magyar tulajdonú ültetvényeket is veszélyeztetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában