összesen negyvenegy mintát kóstolhatott a zsűri

2020.03.10. 12:00

Tófeji borbírálat: ezúttal a fehérborok sikerültek jobban

A fehérborok szerepeltek jobban a közép-zalai településen huszadik alkalommal megtartott borbírálaton.

Gyuricza Ferenc

Sabján Kitti, dr. Kántor Mónika és Varga Eszter a tófeji bírálaton

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elmúlt hétvégi rendezvényen összesen negyvenegy mintát kóstolhatott a zsűri, melynek tagjai elmondták: a fehérek között egészen kiemelkedők is akadtak. A helyi Kertbarát Kör Egyesület által szervezett versenyre a gazdák 25 fehér, kettő rozé, valamint 14 vörös mintával neveztek. A borokat dr. Kántor Mónika, Varga Eszter és Sabján Kitti borászok kóstolták.

Sabján Kitti, dr. Kántor Mónika és Varga Eszter a tófeji bírálaton
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Dr. Kántor Mónika lapunknak elmondta: évről évre egyre jobban teljesítenek a gazdák, ezúttal már jól kezelt borok kerültek eléjük, amelyek mentesek voltak a klasszikus hibáktól. Ez főleg a fehér mintákra volt jellemző, a vörösek készítése ugyanis sokkal nehezebb, több bennük a buktató, ott még szükség van bizonyos elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére.

Mindez az eredményekben is tükröződött, a 25 fehér mintából 7 kapott arany, 12 ezüst és hat bronz minősítést. A vörösek esetében egy minta érdemelte ki az arany minősítést, öt kapott ezüstöt, hét bronzot, és egy minta készítőjének munkáját oklevéllel ismerték el. A két rozébor közül az egyik ezüst, a másik bronz minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában