Széchenyi Istvánt ábrázolja

2020.03.16. 07:00

Szobor a legnagyobb magyar tiszteletére Zalacsében

A legnagyobb magyar, a reformkori közélet meghatározó személyisége, a XIX. század egyik legfontosabb politikusa tiszteletére avattak szobrot vasárnap délután a község melletti Trianon-emlékparkban. A gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló alkotás Boa Endre letenyei iparművész munkája.

Gyuricza Ferenc

A szobrot Lendvai Zoltán János rédicsi plébános áldotta meg, s ő mondta az ünnepi beszédet is

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szoboravatót az Erdeifaluért Alapítvány által szervezett március 15-i megemlékezés keretében, annak legelején tartották, a Széchenyit ábrázoló, fából kifaragott mellszobrot pedig Mikó-Baráth György, a rendezvényt kezdeményező civil szervezet elnöke és Erdei Csaba polgármester leplezték le. Ezt követően Lendvai Zoltán János rédicsi plébános áldotta meg a szobrot, s ugyancsak ő mondott beszédet, amiben Trianon kapcsán osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Központi gondolata arra irányult, hogy a Kárpát-medencében élő valamennyi népre és nemzetiségre testvérként kell tekintenünk.

– Egy pap nem azért mondja a prédikáció elején, hogy szeretett testvéreim, mert nem jut eszébe jobb szó. Azért fogalmaz így, mert közös a testünk és a vérünk. Szent Pál apostol is azt mondja, tegyünk jót mindenkivel, de különösen a hittestvéreinkkel – folytatta a gondolatmenetet Lendvai Zoltán János, majd arra is kitért, a történelmi Magyarország egyik legnagyobb érdemének az tekinthető, hogy ezer évig összetartotta a Kárpát-medencében élő népeket, azok ezer éven keresztül testvérként tudtak egymásra tekinteni.

A szobrot Lendvai Zoltán János rédicsi plébános áldotta meg, s ő mondta az ünnepi beszédet is
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az 1848/49-es forradalom kapcsán Császár Zoltán, a KDNP zalai elnöke szólt az egybegyűltekhez. Azt mondta: a magyar forradalom és szabadságharc az összefogás jelentőségére figyelmeztet. A magyarok ügye azért tudott más népek forradalmával szemben másfél éven át sikeres lenni, mert „olyanok, akik alapesetben egymás ellenzéke, vetélytársa, ellenérdekű fele kellett volna, hogy legyenek, amikor a haza hívott, össze tudtak fogni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában