A mezőségi Ördöngösfüzes magyar énekeit is tanulták

2020.03.18. 15:00

Népdalműhely Zalaegerszegen – katonadalokkal

Az elmúlt hét végén, szombaton délután a botfai városrész közösségi házában folytatta munkáját a Válicka Népdal Műhely.

Fincza Zsuzsa

A népdalműhely résztvevői ezúttal 7 ördöngösfüzesi dalt tanultak meg Fotó: a szerző

A Válicka Citerabarátok Egyletének tavaly ősszel indult daltanuló kurzusán Nagy Katalin és Ferincz Adrienn vezetésével ezúttal Ördöngösfüzessel, az erdélyi település népzenéjével, néphagyományaival és híres katonadalaival ismerkedtek.

A népdalműhely résztvevői ezúttal 7 ördöngösfüzesi dalt tanultak meg Fotó: a szerző

Ördöngösfüzes Romániában a Mezőség északi peremének egyik legrégebbi magyar települése, északi részének kapuja. Különös nevét a lápos területen a sötétben foszforeszkáló, lidércnek vélt öreg, korhadt fűzfáiról kapta. Mivel hadiútba esett, mindig ki volt téve a történelem viharainak, a tatárok a törökök is többször feldúlták, felégették a falut, a lakóit pedig megtorlásul lemészárolták.

A botfai citerabarátoknak a mostani közösségi daltanulásában segítségükre volt a sok száz népdalt ismerő, a CD készítésekor éppen 80 éves Hideg Anna, valamint Kallós Zoltán és az Ökrös zenekar hangfelvétele.

A tervek szerint a botfai népdalműhely április 25-én Kalocsa tájegységet, népzenéjét, a csárdásokat és a marsokat tanulmányozza. Természetesen ezeket a terveket a járványüggyel kapcsolatos intézkedések még felülírhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában