Csökkenő tendencia

2020.03.28. 10:00

Kevesebb influenzás fordult orvoshoz Zala megyében

Az egész országra kiterjedő figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosi körzetek jelzései szerint megyénkben, illetve országos szinten is jelentősen csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt időszakban.

Magyar Hajnalka

Forrás: Shutterstock

A Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatójából kitűnik, hogy az év tizenkettedik hetében megyénkben az orvoshoz fordulók 1,32 százaléka jelentkezett influenzaszerű tünetekkel, míg egy héttel korábban még 2,23 százalékos volt ez az arány. A vírus visszaszorulását a 100 ezer lakosra jutó megbetegedések száma is érzékelteti, a 11. heti 372-es adat ugyanis a múlt héten 197-re csökkent.

A betegek közel fele (egészen pontosan 49 százalékuk) 15–34 éves fiatal felnőtt volt, 15 százalékuk 14 év alatti gyermek, 26 százalékuk 35–59 éves, míg a 60 év felettiek érintettsége 10 százalék.

Az ÁNTSZ honlapján elérhető becsült országos adatok arról tudósítanak, hogy az előző heti 25.500 fővel szemben március 16. és 22. között 13.300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 ezer lakos közül 137 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal, ami azt jelenti, hogy a morbiditás országos szinten a járványküszöb alá csökkent.

A tájékoztató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a figyelőszolgálatok által a 12. héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják teljesen reálisan az influenza járványügyi helyzetét. Ennek oka az, hogy az új koronavírus miatt a betegek a központi ajánlásokat figyelembe véve kerülik a közvetlen orvoshoz fordulást láz és légúti tünetek esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában