Hatodik tanév

2020.03.06. 08:00

Figyelni az egyensúlyra – A Senior Akadémia előadássorozata Zalaegerszegen

Hatodik tanévében jár a megyeszékhelyi Senior Akadémia, amely csütörtök délután az Ép testben ép lélek előadás-sorozatát tartotta meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg kampuszán.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Császár Gabriella és Lambertné Katona Mónika az előadás kezdete előtt, mögöttük az akadémia résztvevői

Fotó: Katona Tibor

A több mint 300 beiratkozott hallgató többnyire a hatvanöt év felettiek közül kerül ki, számukra ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő előadások állnak rendelkezésre ebben a formában. Kéthetente találkoznak az akadémia „tanulói”, mondta Lambertné dr. Katona Mónika, a BGE tanára, a projekt igazgatója. Ezúttal az idős­kori mozgásról, a megyebeli lehetőségekről és a helyes időbeosztásról tartott számukra előadást dr. Császár Gabriella adjunktus, a pécsi egyetem Egészségtudományi Kara Zalaegerszegi Képzési Központ képzési igazgatója, Sturcz Istvánné nyugalmazott testnevelő és Zsupanekné dr. Palányi Ildikó tanszékvezető főiskolai docens. Dr. Császár Gabriella lapunknak elmondta, a háziorvossal folytatott konzultáció mellett a heti 150 perces, napi félórás mérsékelt mozgás, illetve a rövidebb intenzív mozgásforma élettani hatásainak ismerete fontos az érintett korosztály számára. A kíméletes mozgás, a séta, a nordic walking túra, a pilates jöhet szóba, de a legfontosabb az egyensúly karbantartása, edzése kulcskérdés az elesések megelőzése érdekében. Az előadó jelezte, a megyeszékhelyen számos lehetőség áll rendelkezésre a mozgásigény kielégítésére. Jó, ha a mozgást együtt, közösségben végzik a 65 év felettiek.

Dr. Császár Gabriella és Lambertné Katona Mónika az előadás kezdete előtt, mögöttük az akadémia résztvevői
Fotó: Katona Tibor

A Senior Akadémia két hét múlva nyitja újra kapuit, akkor a fotózás rejtelmeibe avatják be a résztvevőket. Az akadémisták maguk is javasolhatnak témaköröket, az ő kérésükre érkezik még ebben a szemeszterben Nógrádi György biztonsági szakértő, de az időkori öltözködési trendekről is lesz szeminárium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában