Őrzi a kaj-horvát nyelvjárást

2020.02.05. 12:00

Mesék, népi játékok és imák a Szerdahelyi tulipános ládában

A tótszerdahelyi „Blazsetin István” Horvát Nemzetiségi Önkormányzat horvát nyelvű gyűjteményt jelentetett meg „Serdahelska lajca”, azaz Szerdahelyi tulipános láda címmel.

Horváth-Balogh Attila

A könyvet Blazsetin Bernadett, a horvát nemzetiségi önkormányzat jelenlegi elnöke és Turul István volt elnök szerkesztette Fotó: Blazsetin Bernadett

A helyi horvát önkormányzat évek óta végez gyűjtőmunkát a községben, archiválja a régi fotókat, gyűjti a szellemi értékeket, melyek az itt élő horvátok életéhez kapcsolódnak. 2017-ben, a település jelenlegi neve első említésének 320. évfordulója alkalmából megjelentetett egy kisebb kiadványt a tótszerdahelyi horvátok történetéről, most pedig egy horvát nyelvű gyűjteményt adott ki „Serdahelska lajca”, azaz Szerdahelyi tulipános láda címmel.

A kötetet nemrég mutatták be a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézetben. A 140 oldalas kiadványban helyet kaptak a kaj-horvát dialek­tusban elmesélt és lejegyzett mesék, elbeszélések, népszokások, közmondások, népi játékok, imák, valamint több mint 80 fotó. Amellett, hogy tartalmával a gyűjtemény tiszteleg a Mura menti horvát ősök előtt, emléket állít a „kaj” nyelvjárásnak is, mely sajnos egyre inkább kiveszőben van.

A könyvet Blazsetin Bernadett, a horvát nemzetiségi önkormányzat jelenlegi elnöke és Turul István volt elnök szerkesztette Fotó: Blazsetin Bernadett

A könyvet – melyhez több helyi pedagógus és a lakosság is jelentős mértékben hozzájárult azzal, hogy szívesen ajánlottak fel régi fotókat, illetve együttműködtek a gyűjtésben – Blazsetin Bernadett, a horvát nemzetiségi önkormányzat jelenlegi elnöke és Turul István volt elnök szerkesztette. A gyűjtemény megjelenése óriási motivációt ad a további gyűjtőmunkához, valamint segítséget nyújt a pedagógusoknak is a nemzetiségi iskolák népismereti tananyagának átadásához.

A bemutatón a helyi iskolások, a Mura Hagyományőrző Egyesület tagjai és a gyűjtők is előadtak egy-egy részletet a kiadvány tartalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában