A helytörténeti kiállítás anyaga lakossági felajánlásokból származik

2020.02.03. 07:00

Megnyitották az Emlékek Házát Pacsán

Vasárnap délelőtt sokan összegyűltek a Szent István tér 6-os számú ingatlan előtt. A régi lakóházban az önkormányzat helytörténeti kiállítást rendezett be, amit a magyar kultúra napjáról is megemlékezve tegnap nyitottak meg.

Hajdu Péter

A kiállítás az épület előtti műsort követően nyílt meg Fotó: Pezzetta

A ház előtti járdán az esemény iránt érdeklődők számára verset mondtak, illetve a Himnusz megszületésére emlékeztek, s a magyar kultúra napjának jelentőségéről beszéltek helyi fiatalok, utánuk pedig a Szivárvány Dalkör tagjai adtak műsort a délelőtti napsütésben. Azt követően pedig Bokor Ferencné alpolgármester mondott ismertetőt az állandó helytörténeti kiállítás létrejöttének körülményeiről. Közölte, a már korábban tervezett kulturális emlékhely létrehozása érdekében az önkormányzat tavaly megvásárolta az öreg kis házat tulajdonosától, így mód nyílt a lakosságnak köszönhetően gyarapodó tárgyi emlékek elhelyezésére.

A kiállítás az épület előtti műsort követően nyílt meg Fotó: Pezzetta

Belépve az udvarról nyíló, kiállítást magában foglaló – és egyelőre előre bejelentkezve látogatható – Emlékek Háza feliratú épületbe, az előtérből szemben nyílik a konyha, balra a hálószoba, jobbra pedig két kisebb helyiség az emléktárgyakat tartalmazó vitrinekkel, falon elhelyezett képekkel. Ezek egy része a kisváros életét idézi, a konyha és a hálószoba komplett berendezése, ami a gyűjtemény magját képezi, az ’50-es, ’60-as évek tipikus hazai lakásenteriőrje. Az idősebb, de még a középkorú látogatókat is a nagyszülői, szülői házra, s egykori saját otthonukra emlékeztető kép fogadja. A vajszínű, zöld ajtós konyhai tálalószekrény, a hálóban levő ágy kis éjjeliszekrényekkel, szárnyas álló tükör a falnál, szemben a két­ajtós, barnán fénylő ruhásszekrények sok-sok ember életének ismerős rekvizitumai voltak.

– Régóta tervezte az önkormányzat a helytörténeti kiállítás létrehozását. A lakosság részéről megnyilvánult az igény, részben azért, mert sok olyan holmi maradt rájuk, amit nem használnak, de nem szeretnének eldobni. Először az alkalmas helyet kellett megtalálni. Tavaly sikerült ezt az épületet megvásárolnunk, ami jó lehetőséget biztosított a gyűjtésnek. De ez még csak a munka kezdete, bővíteni fogjuk a kiállítást – mondta Bokor Ferencné alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában