Az előadók sorában tíz zalai kötődésű szakorvos is pulpitusra lép

2020.02.21. 11:30

Képzés belgyógyászoknak az Arany Bárány télikertjében

Több mint kétszázan vesznek részt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház II. Belgyógyászati Osztálya által szervezett háromnapos országos továbbképzésen, amely tegnap kezdődött el az Arany Bárány télikertjében.

Magyar Hajnalka

Dr. Bujtor Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Völgyi Zoltán, dr. Czopf László és dr. Késmárky Gábor a szünetben

Fotó: Pezzetta Umberto

A szakorvosoknak, így a belgyógyászoknak is kötelező ötévente részt venni a szakmai újdonságokat bemutató továbbképzésen, amely pontgyűjtő tesztírással zárul. Ennek hiányában nem dolgozhatnak szakterületükön, elveszik a szakvizsgájuk. Ilyen, magas pontszámot érő felkészítést egyetemek, illetve olyan oktatókórházak szervezhetnek, amelyeket erre alkalmasnak ítél a szakmai grémium. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház mint a Pécsi Tudományegyetem oktatókórháza már öt évvel ezelőtt is kivívta magának ezt a rangot a belgyógyászat területén, s most újból felkérést kapott a képzés megszervezésére.

Dr. Bujtor Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Völgyi Zoltán, dr. Czopf László és dr. Késmárky Gábor a szünetben
Fotó: Pezzetta Umberto

 

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az öt évvel ezelőtti résztvevők zöme most ismét az általunk szervezett továbbképzést választotta, sőt, ez alkalommal még valamivel többen, 219-en jelentkeztek, telt ház van a télikertben – osztja meg velünk dr. Gasztonyi Beáta PhD. egyetemi magántanár, a II. belgyógyászat osztályvezető főorvosa. – Ez visszaigazolja számunkra, hogy elégedettek voltak, nagyon reméljük, hogy szombaton hasonló érzésekkel távoznak. Az ország számos pontjáról érkeztek előadók és résztvevők, Debrecen, Kecskemét, Békéscsaba és természetesen Pécs is képviselteti magát. A képzés felöleli a belgyógyászathoz tartozó valamennyi diszciplínát, egyebek közt a kardiológia, a diabetológia, a gasztroenterológia, a hematológia, a pulmonológia területét. Az előadók egy része az egyetemek, elsősorban a PTE berkeiből érkezik, ám tíz prezentációt a mi kórházunkhoz kötődő szakemberek tartanak. Egy ilyen továbbképző előadás megtartása rendkívül alapos felkészülést igényel, hiszen a kollégákkal meg kell osztani az adott szakterület újdonságait, ezek kihívásait, beleszőve a kapcsolódó klinikai tapasztalatokat is.

A tegnapi programban dr. Kecskés Gábor, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház orvos-igazgatója köszöntőjét követően az elsők közt tartott előadást a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatos új ajánlásokról dr. Czopf László PhD. egyetemi docens, a PTE oktatási dékánhelyettese, továbbá az angiológia alapjairól dr. Késmárky Gábor PhD. egyetemi docens. A zalai előadók közül tegnap állt pulpitusra dr. Lupkovics Géza, dr. Tahin Tamás, dr. Bujtor Zoltán és dr. Kovács Tamás, a folytatásban pedig dr. Völgyi Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Szenes Mária, dr. Tehenes Sándor, dr. Kovács Mónika, továbbá a kaposvári, de Egerszegen is szakrendelést vezető dr. Egyed Miklós is megosztja tudását kollégáival.

Ami a tematikát illeti, szó esik egyebek mellett a vastagbélrákszűrés hazai eredményeiről, az endoszkópia újdonságairól, a korszerű kardiológiai terápiákról, a cukorbetegek ellátásának legfontosabb kérdéseiről, a gasztroenterológia szakmai előrelépéseiről, továbbá az ételallergiáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában