Különleges élményt és fejlődési lehetőség

2020.02.19. 09:00

Honvédelmi nevelés, kadétprogram Zalaegerszegen

A Honvédelmi Minisztérium által támogatott, középiskolások számára nyújtott nevelési program célja, hogy az iskolai tanórákat hatékonyan kombinálja a diákoknak kihívást jelentő, értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltságokkal, a honvédségi, katonai környezet miatt különleges élményt és fejlődési lehetőséget biztosítva.

Arany Gábor

A kadétprogramról tartottak tájékoztatót kedden a Keresztury művelődési központban dr. Simicskó István kormánybiztos (képünkön) részvételével

Fotó: Arany Gábor

Egyebek mellett ezt jelenti a kadétprogram, amelyről kedden a Keresztury művelődési központban tartottak tájékoztatót dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért s ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos részvételével.

A kormánybiztos érdeklődésünkre arról beszélt, hogy egyre népszerűbb a kadétprogram, amelybe az országban már félszáznál több gimnázium és szakiskola kapcsolódott be. A jelentkező intézményből egy osztály részese a programnak. A diákok a katonai alapismereteket választható közismereti tantárgyként tanulják, vagy honvédelmi ágazati szakképzésben vesznek részt. A gyerekekkel katonai mentor foglalkozik, aki a honvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat oktatja. A mintát Nagy-Britanniából vették.

A kormánybiztos arról is szólt, hogy honvédelmi sportközpontok építésébe kezdett a kormány. Ezek a lőterekkel is rendelkező sportlétesítmények közösségi programok, sportlövész-, küzdősport-, általános képességfejlesztő foglalkozások, valamint elméleti képzések megtartására lesznek alkalmasak. A tervek szerint minden járásba jut ilyen létesítmény, az első öt tavasszal kapja meg az építési engedélyt; Zalaegerszeg is egyike a kiválasztott helyszíneknek, a megvalósulás ideje még nem ismert.

A tájékoztató az első volt az országban, szervezésében közreműködött a Keresztény Gondolkodású Polgárok Honvédelmi Egyesülete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában