120 kilogrammos disznó

2020.02.25. 07:00

Ez volt Homokkomárom első közösségi disznóvágása

A fennállásának húszéves évfordulóját az idén ünneplő helyi polgárőr-egyesület szombaton első alkalommal tartott közösségi disznóvágást az önkormányzat támogatásával a művelődési ház udvarán.

Benedek Bálint

Az első közösségi disznóvágáson Novák Árpád hentes, Herczeg Gábor polgárőr, Singula Ferencné és Jakab Zoltán Fotó: Gergely Sz.

A homokkomáromi polgár­őrök igyekeztek az ősi tradíciókat feleleveníteni, ezért szalmával perzselték a 120 kilogrammos disznót. Ez a hagyomány Jakab Zoltán, az egyesület vezetője szerint a zalai falvakban az 1920-as évekig élt, ezt váltotta fel a fatüzelésű, kézi hajtású, széllapátos perzselők használata. Csak ezután, az 1970-es években terjedt el a gázlángos perzselés.

Az első közösségi disznóvágáson Novák Árpád hentes, Herczeg Gábor
polgárőr, Singula Ferencné és Jakab Zoltán Fotó: Gergely Sz.

– A hangsúly a jó hangulaton volt, hiszen a falu tettre kész lakóival és a polgárőrökkel együtt dolgoztuk fel a sertést – fűzte hozzá az egyesület vezetője. – Az esti összejövetelre készült többek között kolbász, hurka és pecsenyehús, és a vendégeket bállal is vártuk.

A település polgármestere, Singula Ferencné üdvözölte az új ötletet, hiszen eddig még soha nem tartottak közösségi disznóvágást. Pedig több dél-zalai faluban nagy hagyománya van ennek, és remélik, hogy a zenés mulatsággal színesített program elnyeri a lakosság tetszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában