Utcabál a középkor hangulatában

2020.02.17. 07:00

Bolondlakodalommal, rönkhúzással, kiszebáb égetéssel temették a telet Hévízen

A tél megijedt s visszavonulót fújt a város farsangi forgatagában. S ha a gyertyák nem is, a kiszebábok csonkig égtek…

Péter B. Árpád

Vidám farsangi forgataggal búcsúztatták a telet a fürdővárosban. A játékba még az is belefért, hogy a lovas vetette le a lovat, legalábbis a jelmezét. A programmal a néphagyományok ápolása mellett a szezonhosszabbítás is cél volt – s a szervezőknek nem is kellett csalódni: a belváros megtelt turistákkal, akik hangos ovációval ünnepelték a kiszebábok porrá hamvadását

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Több éve a Magyar Turizmus Zrt. arra kérte a településeket, a szezonhosszabbítás jegyében találjanak ki vonzó farsangi programokat, attrakciókat. Hévízen így tettek.

– Arra gondoltunk, szervezünk egy középkori hangulatú felvonulást, amire nem nagyon akad példa az országban – árulta el Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója. – Az inspirációt Pieter Bruegel Farsang és böjt harca című képe adta. S persze az, hogy éltessük, továbbvigyük a magyar néphagyományokat.

Vidám farsangi forgataggal búcsúztatták a telet a fürdővárosban. A játékba még az is belefért, hogy a lovas vetette le a lovat, legalábbis a jelmezét. A programmal a néphagyományok ápolása mellett a szezonhosszabbítás is cél volt – s a szervezőknek nem is kellett csalódni: a belváros megtelt turistákkal, akik hangos ovációval ünnepelték a kiszebábok porrá hamvadását Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Látványban, jókedvben most sem volt hiány. Nyitányként három helyi csapat tagjai – a Musica Antiqua, illetve az egregyi ovi és a gyógykórház patikájának dolgozói – mérték össze erejüket például célba dobásban, az embercsomó nevű játékban s fánkhorgászatban, ami azt jelentette: egy botról zsinegen lelógatott farsangi édességet kellett a kezek használata nélkül elfogyasztani. Végül a Tündérrózsák – vagyis a gyógyszertáriak – nyertek, majd ők is csatlakoztak a belvárosban végigvonuló menethez, amelynek élén a rönkön húzott bolondmenyasszony és vőlegény haladt.

– Hajdan a régóta eladósorban, facéran lévő leányok és legények közül kiválasztottak egy össze nem illő párt – magyarázta az eredetet Hermann Katalin. – A fiúnak és a lánynak ki kellett mondani a semmire sem kötelező igent, ez volt a farsangi bolondlakodalom, amihez a rönkhúzás társult.

A vidám farsangi menetet a rönkön húzott „bolondpár” – nagymama és unokája – vezette végig a belvároson a mókás lakodalom után Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A bohókás maskarás belvárosi menethez a reneszánsz zenét játszó – sőt: arra táncoló – Musica Antiqua kosztümös fiataljai adták a ritmust, s mint Varga Endre művészeti vezető elmondta, bár séta közben nehéz játszani, tanítványaik szeretik ezt a programot, készülnek rá, és szinte mindenki eljött az együttesből.

A „bolond párt” ezúttal Szabóné Zsuzsa és unokája, Szabó Zsombor alakította, „ezért ez a nagy szeretet…”, jegyezte meg az asszony – szerepéből fakadóan vőlegényes hanghordozással.

A Deák térre visszaérve a télbúcsúztatók népes serege gólyalábas vásári komédiát láthatott a miskolci Vaga Banda előadásában, amelyben még az is megtörténhetett, hogy a lovas vetette le a lovat… A jelmezt legalábbis biztosan.

A Boombatucada ütős csapat vérpezsdítő ritmusai után az óvodások által készített három kiszebábot gyújtották meg, azt jelképezve: Hévízen eltemették a telet. S még mielőtt DJ Beló utcabálra csábító muzsikái felcsendültek volna, a miskolciak részéről elhangzott a nap poénja is: a lurkók az óvó nénikről mintázták a figurákat. Aztán jött a helyesbítés: a segítségükkel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában