Az idei év első megyegyűlése

2020.02.07. 07:00

Felülvizsgálták az integrált területi programot és fejlesztési tervet Zalaegerszegen

A megyei közgyűlés csütörtökön délután ülésezett idén először. A 11 napirendi pont megtárgyalása előtt tette le esküjét Bogdán Ferenc Elemér, aki a közgyűlés nemzetiségi bizottságában fog ténykedni nem képviselő tagként. Ezt követően a grémium módosította 2019. évi költségvetését, majd rendeletet alkotott a megyei önkormányzat idei költségvetéséről, melynek bevételi és kiadási főösszegét 629.523 ezer forintban határozták meg. Ezen belül az önkormányzati hivatal működési kiadásaira 140,5 millió forintot irányoztak elő.

Arany Gábor

Ruzsics Ferenc, Pácsonyi Imre, Bene Csaba alelnökök, dr. Pál Attila elnök és dr. Mester László megyei főjegyző az ülésen Fotó: Katona

Fotó: © Katona Tibor

A napirendi ponthoz hozzászólva dr. Weller-Jakus Tamás (Jobbik) felvetette, hogy az előterjesztésben szereplő javaslat, miszerint „az önkormányzat és a hivatal 2020. évi költségvetésében jutalom kifizetésére az eredeti személyi juttatások előirányzatának legfeljebb 34 százalékos mértékéig kerülhet sor” helyett kifizetendőként határozzák meg ezt az összeget, tekintettel arra, hogy a 38.650 forintos illetményalap évek óta változatlan. Erre azonban nincs mód, derült ki dr. Mester László megyei főjegyző válaszából, az illetményalap feletti többletet az önkormányzat csak saját forrásból finanszírozhatná, ilyennel azonban nem rendelkezik. A javaslatot egyébként késve fogalmazta meg a képviselő, tette hozzá.

Ruzsics Ferenc, Pácsonyi Imre, Bene Csaba alelnökök, dr. Pál Attila
elnök és dr. Mester László megyei főjegyző az ülésen Fotó: Katona

A továbbiakban a közgyűlés felülvizsgálta és módosította a megye integrált területi programját és fejlesztési tervét, melyet az előző ciklusban fogadott el. A program kerete eredetileg 23,05 milliárd forint volt, melyet egy alkalommal már megemeltek 150 millió forinttal, ám időközben a rendelkezésre álló TOP keretösszeg 27,7 milliárd forintra emelkedett. A testület jóváhagyta továbbá a Bethlen Gábor Alaphoz a „Gyarapodjunk együtt – határtalanul” című pályázat benyújtását, melyben a megyei önkormányzat partnere Kovászna Megye Tanácsa lesz. Részletes tájékoztatást kapott továbbá a közgyűlés a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal 2019-ben végzett tevékenységéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában