Beruházások

2020.01.09. 13:30

Jó ütemben halad az új uszoda, tanuszoda és városi strand építése Zalaegerszegen

Az előző ciklusban elindult egyik legfontosabb beruházás az új uszoda, tanuszoda és városi strand építése, melyet annak idején legjobban várt a helyi közvélemény és amelyre ígéretet is tett Balaicz Zoltán.

zaol.hu

Forrás: Facebook

Fotó: Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">közösségi oldalán tett bejegyzésében részletesen kitért a jelenleg zajló fejlesztésekre.

Az évtizedek nem múltak el nyomtalanul

Az uszoda 1969-ben épült, és akkor, még kádfürdőkkel ellátva, tisztasági fürdőként is üzemelt. Később több belső átalakításon is átesett, 1993-1995 között pedig az épület is megújult, de a 25x12 méteres, 5 pályás beltéri medence mérete nem változott. A városi strand története még messzebb nyúlik vissza: először Tamássy István polgármester (1936-1945) programjában szerepelt, majd 1949-ben vették tervbe újra a kialakítását, 1954-ben határoztak a konkrét helyszínről (a régi, 1921-ben lezárt városi temető helyét jelölték ki) és 1956-ban nyílt meg az akkor 24 ezer lakosú városra méretezve egy 50×20 méteres úszómedencével, valamint egy gyermekmedencével.

Az évtizedek azonban nem múltak el nyomtalanul. A város lakossága a 21. század elejére 60 ezresre nőtt, a fedett uszoda már kicsinek és korszerűtlennek bizonyult, a strand látogatottsága pedig jelentősen lecsökkent, megjelentek a konkurenciák: a Gébárti tóstrand, a termálfürdő, és az AquaCity, amely méretével, modernségével, csúszdaparkjával odavonzotta a fiatalokat és a családosokat. A városi strand elavulttá, korszerűtlenné vált, és megváltoztak a fürdőzési igények is. Végül 2011-ben úgy döntött az akkori vezetés, hogy modernizálás helyett bezárják a strandot, holott a környékbeli lakosság, a kisgyermekes szülők, és a nehezebb élethelyzetű családok számára fontos kikapcsolódási lehetőséget jelentett. A lépés komoly reakciókat váltott ki, különösen azon generációk körében, akik érzelmileg is kötődtek a létesítményhez.

Fotó: Balaicz Zoltán / Facebook

Amikor 2014 nyarán Balaicz Zoltán polgármesterjelölt lett, érezve és megértve a stranddal kapcsolatos helyzetet, Gecse Péter és Bali Zoltán kollégáival sajtótájékoztatón jelentették be: azon fognak dolgozni, hogy újranyisson a létesítmény. Miután 2014 októberében Balaicz Zoltánt polgármesterré választották, a cél bekerült a ciklusra vonatkozó cselekvési tervbe is. Ekkor még csak arra gondoltak (és ez szerepelt a közgyűlés által egyhangúlag elfogadott programban is), hogy egy kisebb beruházással újra kinyit a városi strand, oly módon, hogy az első évben felújítják a gyermekmedencét, a következő évben pedig a nagymedencét. Az uszoda felújítása és bővítése nem szerepelt a tervben. Az eredeti elképzelésnek megfelelően 2015 nyarára meg is újult a gyermekmedence, ami újra látogathatóvá vált a sportpályákkal együtt. Elkezdődött a tervezés, hogy miként lehet majd saját forrásból valahogy felújítani 2016-ban a nagymedencét is (az már jóval nagyobb költséggel járt volna), amikor közbejött a Modern Városok Program.

A lehetőséget meg kellett ragadni

Zalaegerszeg polgármestere 2015-ben írta alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a városunkra vonatkozó Modern Városok Program szerződést, amely lehetőséget adott arra, hogy az eredeti, szerény elképzelések helyett egy sokkal nagyobb beruházásról is álmodjunk, ami tartalmazza egy új nagy fedett uszoda, egy új tanuszoda és egy teljesen megújult városi strand kialakítását. Erre 2014-ben, a polgármesteri program elfogadásakor gondolni sem mertünk, nem is ez volt az akkori ígéret, de a lehetőséget meg kellett ragadni, és ez teljesen felülírta a korábbi terveket.

Több, mint három évet vett igénybe az előkészítés, a tervezés, az engedélyek megszerzése, a három, egyenként négy hónapos Európai Uniós közbeszerzés lefolytatása. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy végre elinduljon a munka.

Balaicz Zoltán elmondta: eddigi polgármesteri szolgálatom alatt ebből a projektből tanultam a legtöbbet. Az első években (naivan) igyekeztem minden jó hírt bejelenteni a sajtóban, pl. elkészült a kormányelőterjesztés, kiírtuk a közbeszerzést a tervezésre, stb. Csakhogy teltek a hónapok, az évek, és az emberek arra voltak kíváncsiak, hogy mikor lesz végre tényleges munka. Megfizettem a tanulópénzt, és megtanultam, hogy előre pontosan el kell mondani, milyen időkorlátokkal kell számolni egy ekkora beruházás kapcsán, illetve sajtóeseményt csak akkor tanácsos tartani, ha már elindult a munka. Éppen ezért, a színház felújítása kapcsán már előre kommunikáltam, hogy a 2019-es pozitív döntés alapján, az előkészítés, a tervezés és a közbeszerzés minden határidejével számolva 2022 lehet a tényleges munkálatok reális ideje. Továbbá ugyanígy őszintén, előre kell beszélni a sportcsarnokról is, hiszen 2024 lehet majd a valós beruházási dátum. Egy-egy ilyen méretű projektnél ennyi idő kell ugyanis.

Fotó: Balaicz Zoltán / Facebook

Hogyan értünk el 2015-től a mostani építkezésig? Milyen feltételeket kellett teljesíteni? Mi tartott ennyi ideig?

2015.:

  • Modern Városok Program Szerződés aláírása (május)
  • Kormányelőterjesztés a szerződés alapján (június)
  • Kormányhatározat a Magyar Közlönyben (július)
  • Műszaki állapotfelmérés (augusztus-szeptember)
  • Előzetes megvalósíthatósági tanulmány (október-december)
  • 2016.:

  • Vízjogi engedélyek beszerzése (január)
  • Kútfúrási engedélyek beszerzése (február)
  • Részletes megvalósíthatósági tanulmány (március-május)
  • Koncepcióterv és vázlatterv (június-augusztus)
  • Négy hónapos Európai Uniós közbeszerzés az építési engedélyezési terv elkészítésére (szeptember-december)
  • 2017.:

  • Építési engedélyezési tervek elkészítése (január-április)
  • Négy hónapos Európai Uniós közbeszerzés a kivitelezési tervek elkészítésére (május-augusztus)
  • Kivitelezési tervek elkészítése (szeptember-december).
  • 2018.:

  • Négy hónapos Európai Uniós közbeszerzés a kivitelező vállalkozó kiválasztására (január-április).
  • Újabb kormányelőterjesztés a kivitelezéshez szükséges forrás biztosításáról és évenkénti ütemezéséről (június). A beruházás teljes egészében hazai, magyar, állami forrásból valósul meg.
  • Kormányhatározat a Magyar Közlönyben (augusztus)
  • Támogatói Okirat kiállítása (október)
  • Szerződéskötés a kivitelező vállalkozóval (december), majd 2019 januárjában a munkaterület átadása, a beruházás megkezdése.
  • A munka, az előkészítés gőzerővel folyt éveken keresztül, de elismerem, nem volt olyan látványos, mint a most zajló 9,5 milliárd forintos beruházás építési szakasza. Ráadásul közben egy komoly probléma is felmerült, hiszen eredetileg egy ütemben zajlott volna a teljes beruházás, akkor azonban legalább egy évig nem lett volna Zalaegerszegen semmilyen úszásra alkalmas medence, ez pedig előrevetítette a rendkívül sikeres és komoly utánpótlás nevelő munkát folytató Zalaegerszegi Úszó Klub (ZÚK) megszűnését. A klub vezetői és a szülők kérték, hogy találjunk más, több ütemű megoldást, hogy mindig legyen az építkezés közben is használható medence, így a projektet több ütemre kellett bontani, újra kellett tervezni, ami jelentősen drágította is a programot.

    Végül is mi valósul meg az összességében 9,5 milliárd forint értékű nagyberuházás keretében?

  • Új fedett uszoda épül a jelenlegi épület mellett, „L” alakban, benne 50 méteres, 10 pályás medencével, 270 fős lelátóval. Az épület magasföldszintes kialakítású lesz. Ennek megfelelően három használati szintről beszélhetünk, a nagyrészt gépészeti funkciójú pinceszintről, a vegyes funkciójú medenceszintről és a közönségforgalmi lelátószintről.
  • Az uszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott szigorú előírások szerint tervezték, mely alkalmas lesz nemzetközi úszóversenyek megrendezésére is.
  • A jelenlegi uszodát modern tanuszodává alakítják át, hogy minden zalaegerszegi gyermek megtanulhasson úszni. Ez egyben városi program is lesz.
  • Szauna részleg, üzlethelyiségek.
  • Városi strand megújítása, új kültéri medencével, gyermekmedencével.
  • Kültéri vizes játszótér a gyermekeknek.
  • Ady utcai strandépület felújítása.
  • Új személygépkocsi és autóbusz parkoló.
  • A meglévő, elavult hidegvizes kút felszámolása, új, 250 méter mély hidegvizes kút fúrása.
  • Új, 1100 méter mély forróvizes termálkút fúrása.
  • Teljesen új uszodatechnológia és gépészet.
  • Zöldfelület rendezés, térburkolatos területek, növénytelepítés, modern sportpályák.
  • Az új medencék összesített vízfelülete 1852 m2-nyi úszásra szolgáló területet jelent, amely magában foglal: egy 407 m2-es kültéri medencét, egy 175 m2-es melegvizes tanmedencét, egy 10 m2-es merülőmedencét, valamint egy 1260 m2-es versenymedencét.
  • A kivitelezés három ütemben zajlik. Az első ütemben elbontották a meglévő kültéri medencét, és helyére megépítették az újat a hozzátartozó burkolatokkal együtt, valamint kialakították a gépészeti tereket közel 500 m2-nyi területen. Szintén az építkezés első fázisában létrehoztak egy 250 méter mély hidegvizes kutat, illetve egy 1100 méter mélységű termálvizes kutat. A beruházás most következő, második szakaszában megvalósul a meglévő uszodaépület elbontása és az új, nemzetközi színvonalú létesítmény megépítése. A munkálatok idején az új kültéri medence működését ideiglenes sátorfedés és konténeröltözők biztosítják majd, hogy a klub és a szülők kérésére egy napig se maradjon úszási lehetőség nélkül a város. A beruházás részét képezik a legkorszerűbb kapcsolódó építészeti, épületgépészeti és villamossági, sporttechnológiai és akadálymentesítési munkák is. A projekt során közmű-, út-, járda- és parkolóépítés is megvalósul, továbbá egy napelemes erőmű a minél gazdaságosabb működtetés érdekében. A projekt utolsó fázisában felújítják a 360 m2-es strandépületet. Az építkezéshez több mint 4700 m3 vasbeton és több mint 220 tonna acél tartószerkezetet használnak fel. Az új létesítmény több mint 8000 m2-es lesz.

    Remélem, hogy sokan leszünk majd jelen 2022 elején a nagyberuházás avatásakor! De az ünnepség másnapján gondolni kell az új létesítmény működtetésére, fenntartására is. A világon minden hasonló létesítmény veszteséges, hiszen közjóléti intézmények, nagyon drága a működtetésük, a jegybevételek szinte jelképesek a fenntartási költségekhez képest. A jelenlegi kis, elavult uszoda és a csak gyermekmedencével működő strand évente 50 millió forint mínuszt termelt. A számítások alapján az új, nagy létesítmény 2022-től évente kb. 200 millió forint mínuszt fog termelni, vagyis addigra át kell gondolni, hogy a költségvetésben honnan, mely területekről átcsoportosítva lehet a különbözetet megteremteni. Bízom benne, hogy sokan látogatják majd az új uszodát és strandot, hiszen éveken keresztül nagyon nagy volt a nyomás a közvélemény részéről az újranyitás kapcsán. A nosztalgia, hogy milyen jó volt régen, 20 vagy 40 éve, nem tudja fenntartani a strandot. A sikerhez látogatók, vendégek, és mindazok kellenek, akik szorgalmazták az újranyitást.

    Az építkezés azt mutatja, hogy jól állunk a Modern Városok Program megvalósításával, amely hét pontból állt:

  • Sok évtizedes lemaradás és álmodozás után Zalaegerszeg és az M7-es autópálya összekötése kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal: a megye történetének legnagyobb beruházása 170 milliárd forintos ráfordítással elindult, az M76-os út építése zajlik.
  • Zalaegerszeg és az M8-as út között kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megtervezése: a tervezés folyik, az építés nem szerepelt a szerződésben, arra a 2021-2027 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusban fog az ország pályázni.
  • Iparfejlesztés: 45 milliárd forintos beruházással épül a járműipari tesztpálya, az elmúlt években négyezer új munkahely jött létre, sorban épültek és épülnek a gyártócsarnokok, 2,5 százalékra csökkent a munkanélküliség aránya.
  • Iparvágány: a zalaszentiváni deltavágány tervezése folyik.
  • Új uszoda, tanuszoda és városi strand építése: az építkezés zajlik.
  • Városrehabilitáció több elemből: a plébánia épülete megújult, a botfai Erdődy-Hüvös Kastély felújítása befejeződött, végéhez közeledik a Kvártélyház és a Levéltár felújítása, elkezdődött a Göcseji Múzeum felújítása, a következő években pedig megvalósulhat a Mária Magdolna Plébániatemplom felújítása és új orgona beszerzése, a Galamb utcában új parkolók kialakítása, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) felépítése, a volt KISZÖV székház felújítása, a Vásárcsarnok mellett kézműves termékek helyi piacának megépítése, a Göcseji úti temetőben új ravatalozó építése, és az egykori mérlegház helyreállítása.
  • Alsóerdei sportcentrum felújítása: elkészültek a tervek, elkezdődött a közbeszerzés a volt napközis tábor felújítására, melyet újra ingyenesen használhatnak majd a polgárok.
  • Emellett az egyéb ígéretek is sorban teljesültek és teljesülnek, melyek közül a legfontosabb volt, hogy a ciklus végéig, 2024-ig újuljon meg majdnem minden középület, bölcsőde, óvoda, iskola, rendelő, szociális és idősügyi klub. Továbbá sorban nyitnak az új kereskedelmi egységek, utak, járdák és parkok készülnek el.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában