Évente 50-100 tonnát szállít el a közszolgáltató cég

2020.01.08. 07:00

Gyűjtik a fenyőfákat Zalaegerszegen

A hét elején, vízkereszt napjától kezdve a megyeszékhelyen is megkezdődött a kiszolgált karácsonyfák összegyűjtése. A Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. a kukásautóival folyamatosan gyűjti a kihelyezett fenyőfákat.

Hajdu Péter

A Köztársaság útja melletti társasházak előtt Simon Gyula házmester pakolja egy halomba a kitett fenyőket, megkönnyítve a rakodók dolgát Fotó: Pezzetta Umberto

Hogyan alakul ki a fát szállító autók útvonala? – kérdeztük Horváth Zsolttól, a cég hulladékgazdálkodási vezetőjétől.

– Hagyományosan január első teljes hetében kezdjük a gyűjtést, idén is így történt. Mindig a belvárosban kezdjük ezt a tevékenységet, mivel ott többen laknak, a tömbházak környékén gyűlik össze rendszeresen jelentősebb mennyiségű karácsonyfa, majd onnan haladunk a családi házas övezetekbe. Úgy gyűjtjük a fenyőt – általában három kukásautóval –, ahogyan a napi munka, a kommunális és a szelektív hulladék gyűjtése közben a szabad kapacitásunk lehetővé teszi – mondta Horváth Zsolt, hozzátéve: szükség szerint térnek vissza a már végigjárt városrészekbe.

– A fenyőfabegyűjtés nagy része januárban lecseng, de van, ahol hosszabb ideig megtartják a fát. Elszórtan még február közepén, február második felében is tesznek ki fenyőt, olyankor már nem mindennap, van úgy, hogy hetente egyszer küldünk körbe értük egy-egy autót.

Képünkön a páterdombi családi házak között jár a karácsonyfás autó. Fotó: Pezzetta Umberto
A Köztársaság útja melletti társasházak előtt Simon Gyula házmester pakolja egy halomba a kitett fenyőket, megkönnyítve a rakodók dolgát Fotó: Pezzetta Umberto

A vezető elmondta, arra kérik a lakosságot, hogy fenyőfáikat jól látható, könnyen megközelíthető helyre, a forgalom akadályozása nélkül helyezzék el. Kérik, hogy távolítsanak el minden díszt, szaloncukorpapírt, fényfüzért, csillagszóró-maradványt, mert ezek hátráltatják a faanyag feldolgozását. Ez aprítást jelent, majd a fenyődarálékot távfűtőműnek adják át. Mint Horváth Zsolt elmondta, évente 50-100 tonna fenyőfát szednek össze a városban, tavaly például 60 tonna gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában