Ritkítják a tujasort

2020.01.16. 07:00

Falak repedtek meg a tuják miatt Nagykanizsán

Tizenegy darab elöregedett tuja kivágását kezdte meg tegnap a Netta-Pannonia Kft. a Munkás úti garázssor mögött. A beavatkozásra azért volt szükség, mert a közel 20 méteres fák gyökérzete veszélyeztette a garázsok műszaki állapotát.

Pásztor András

Tegnap a Netta-Pannónia Kft. szakemberei összesen tizenegy tuját vágtak ki a helyszínen Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Kámán László, a városüzemeltetésért felelős VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: még az elmúlt évben kaptak jelzést a garázstulajdonosoktól, hogy az épületek mögötti tujasor gyökérzete több helyen kezdi felnyomni a garázsok alapját. A helyszíni szemlén kiderült: több garázs oldalfala már meg is repedt. A tujasort egyébként valamikor az 1960-as években ültették a garázstulajdonosok, hogy a fák védelmet nyújtsanak az északi szél ellen.

Tegnap a Netta-Pannónia Kft. szakemberei összesen tizenegy tuját
vágtak ki a helyszínen Fotó: Szakony Attila

– Statikai véleményt kértünk, melyből kiderült, hogy nagy részben a tuják gyökérzete felelős a kialakult helyzetért – mondta el Kámán László, aki hozzátette, hogy a statikus a fák kivágása mellett egyéb javaslatokat is tett, így például állagvédelmi járda és ereszcsatorna kiépítését is, ám ez utóbbiak a garázsok tulajdonosait érintik. – A fák kivágására természetesen hatósági engedélyt kértünk – szögezte le a vezérigazgató-helyettes.

Tegnap délelőtt a Netta-­Pannonia Kft. szakemberei neki is kezdtek a tujasor ritkításának, először a fák gallyait vágták le, majd a törzsüket darabolták fel.

Mint megtudtuk: a kivágott tuják helyett a közeli játszótér környékén hazai keménylombú fafajtákat ültet majd a közeljövőben a városüzemeltető társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában