Keresik a gyorsforgalmi út tervezőjét

2020.01.06. 07:00

Az M86–M76-os teremt majd átkötést

Könnyebben haladhatnak át az országon a kamionok az osztrák–román határ közt, ha elkészül a Zalaegerszeg és Körmend közötti 28 km-es gyorsforgalmi út, amelynek tervezőjét most keresi az állami beruházó, írja az uniós közbeszerzési értesítőre hivatkozva a Magyar Nemzet.

ZH

Többszörösére duzzadt az áthaladó forgalom az M1-es autópályán, amelynek felújítását jelenleg is végzi a Magyar Közút Zrt., és emiatt gyakoriak a torlódások a Budapestet Béccsel összekötő sztrádán. Hasonló a helyzet az M0-s déli szektorában is. Az M1-es tehermentesítésének rendelték alá az M86-os fejlesztését is. A útvonal a nyugati határszélen észak–déli irányban halad, fejlesztése most Szombathelytől délre, Körmendig folytatódik, előkészítése megkezdődött. Ez az a pont, ahol az M1-esből Győrnél elváló M85/86-os és az M7-esből Holládnál kiágazó, kivitelezés alatt álló M76-os Zalaegerszeget elkerülve, Körmend mellett találkozik. A Zalaegerszeg–Körmend szakasz, amelyhez a NIF Zrt. most keresi a tervezőt, 28 kilométeres és kétszer két sávon halad. Az új nyomvonal – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből – Zalaegerszeg térségéből indul, és a jelenlegi 76-os főúttól északra halad. Vas megye határát átlépve keresztezi a Rába folyó völgyét. Az út másik végpontja Körmend közelében a tervezett M86-os és a 8-as és 86-os főút által határolt csomópontnál lesz. A viszonylag rövid gyorsforgalmi útszakasz jelentősége túlnő a beruházás méretén. A hazai gyorsforgalmi úthálózat sugaras szerkezetű, vagyis a fővárosból halad az országhatárok felé. A túlterhelt M1-es és az időszakosan zsúfolt M7-es autópálya alapvetően kelet–nyugati ­irányú. A két közlekedési folyosó között az M86–M76-os átkötés teremt majd négysávos kapcsolatot.

Mivel a hazánkon áthaladó közúti áruforgalom Ausztria és Románia közt zajlik, a legtöbb kamion az ­M1-esen, az M0-son és az M5-ösön halad. Azok a teherszállítók, akiknek nincs feladatuk a főváros környékén, rövidebb úton haladhatnak végig az országon, ha elkészül a Körmend–Zalaegerszeg szakasz. Ausztriából Szombathely térségében belépve Körmendtől Zalaegerszegen át az M7-esre juthatnak ki. Az ­M8-as autó­pálya tervezett új szakasza a Balaton keleti sarkától halad majd Dunaújváros felé, s a Duna-hídon éri el az ­M5-öst. Az M8-as tovább épül, és csatlakozik az ­M4-eshez, amely szintén eléri majd a magyar–román határt. Jelenleg az M5-ös, amely Szegedig, és az ­M43-as, amely a határig biztosítja a négysávos kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában