Tíz iskolából érkeztek mentortanárok és nyertesek

2020.01.09. 07:00

Átvették nyereményeiket a SÉTA-program díjazottjai

Majdnem két évtizede zajlik lapunk hasábjain a Sajtó és Tanulás (SÉTA) elnevezésű program, mely a középiskolás korosztályt invitálja arra, hogy évente kétszer – héthetes kurzusban – legyen a Zalai Hírlap vendégszerzője. Ebben az esztendőben már a nyomdokainkon haladva 18 megyei napilap építette be a kínálatába a SÉTÁ-t, ennek megfelelően változott a jutalmazás is.

Arany Horváth Zsuzsa

Az aranytollas diák, Pivonka Richárd a lenti Gönczi-gimnázium tanulója, mellette balról Bíró Krisztina tanárnő és Árkovicsné Pezzetta Klaudia igazgató Fotó: Pezzetta Umberto

Olvasóink novemberben és decemberben találkozhattak a diákok írásaival, majd az internetes honlapon mért eredményesség és a szerkesztőségi zsűri döntése után idén a legjobb írást küldő tanulónak járó hagyományos Aranytoll- díj mellett a második és a harmadik helyezett kapott díjat, valamint a legszorgalmasabb középiskola kollektívája is, továbbá a diákokat segítő mentortanároknak is könyvutalvánnyal köszönhettük meg a közös munkát.

A díjazottak csoportja, elöl a diákok (Lőrincz Tamás, Pivonka Richárd, Pirzsók Dorina), hátul balra Horváth A. Attila főszerkesztő Fotó: PU

Az őszi kurzusban a megye 24 középiskolájából 12 jelentkezett a SÉTA-programra, ezzel országosan az élre kerültünk.

A hét hét során végül 10 iskolából kaptunk írásokat, amelyek főleg az iskolai élet, a továbbtanulás, a pályaválasztás és a környezetvédelem tárgyköreit érintették. A cikkek bemutatták, hogy a tanintézményekben milyen színes az élet a tanórákon kívül, de tudósítottak a kirándulásokról, a sporteseményekről, az ünnepekről, az olvasmány- és filmélményekről, a családi örömökről. Összesen 30 írást tettünk közzé 2019 őszén a nyomtatott újságban, a honlapunkon olvashatók azok, amelyek helyhiány miatt nem kerültek be.

Az aranytollas diák, Pivonka Richárd a lenti Gönczi-gimnázium tanulója, mellette balról Bíró Krisztina tanárnő és Árkovicsné Pezzetta Klaudia igazgató Fotó: Pezzetta Umberto

Pivonka Richárd nyerte az Aranytoll-díjat

A Zalai Hírlap zalaegerszegi szerkesztőségében tegnap Horváth A. Attila főszerkesztő köszöntötte a 10 iskolából érkezett mentortanárokat és a nyerteseket. Elmondta, a lap büszke a SÉTA-programra, hiszen az olvasók friss szemléletű cikkekkel találkozhatnak ennek révén. Kiemelte, már dolgozik olyan munkatárs a lap kötelékében, aki SÉTÁ-s tollforgatóként kezdte, de olyan is akad, aki azóta könyvet jelentetett meg. A díjakat a program szerkesztőségi felelősével, Arany Horváth Zsuzsával együtt adta át a főszerkesztő. Aranytollas cikkíró lett Pivonka Richárd a Lenti Gönczi Ferenc Gimnáziumból, ő az aranytoll mellett 25 ezer forintos utalványt vett át, mentortanára, Bíró Krisztina 20 ezer forintos jutalmat kapott. A második helyet Pirzsók Dorina, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója nyerte el, mentortanára Mikoláné Ács Beatrix, ők 20–20 ezer forintos utalványt vehettek át. Ugyanezt az elismerést kapta a harmadik helyezett Lőrincz Tamás, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója, az iskola SÉTÁ-s mentortanárával, Illés Csabával együtt, aki Bereczné Takács Judit tanárnővel közösen segítette a diákok munkáját.

A 150 ezer forintot érő utalványt a Lenti Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium csapata kapta, ők küldték a legtöbb cikket, és ők voltak a legaktívabbak az online felületen is. Húszezer forintos utalványt kapott a zalaegerszegi Ady-iskolából Fröchlich Ágota, a Báthory-szakközépiskolából Németh Mária, a nagykanizsai Batthyány-gimnáziumból Tislérné Tóth Zsuzsanna, a zalaegerszegi Munkácsy-szakgimnáziumból Horváth Eszter, a Széchenyi-szakgimnáziumból Némethyné Lövey Zsuzsanna, a nagykanizsai Mező-Thúry-gimnáziumból Dónay Beatrix és a zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumból Karáth Anita tanárnő.

– Séf szeretnék lenni, egészen kiskoromtól ott voltam a nagymamám mellett – mondta a friss aranytollas, Pivonka Richárd, aki éppen a pályaválasztásáról írt inspiráló cikket a SÉTA-oldalunkra. – Szerencsére híres séfek mellett is volt módom már dolgozni, úgy vélem, a tapasztalat és a gyakorlás a legfontosabb ezen a pályán, de természetesen jó lenne, ha eljuthatnék a világ leghíresebb párizsi séfiskolájába. A hazai séfek közül a televízióban is látható Rácz Jenővel sikerült felvennem a kapcsolatot, az ő stílusa nagyon tetszik nekem.

Richárd a minőségi alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, a nagymamája kertje például megbízható zöldségforrásnak bizonyul a számára. Karácsonykor különleges főétellel lepte meg a családját, a polip mellé savanyúkáposzta-pürét és chipset kínált. Reméljük, tavasszal újra találkozhatunk az írásaival a SÉTA-oldalakon, s természetesen a többiek jelentkezését is várjuk majd.

Az őszi Séta program összes cikkét Séta-Tér oldalunkon olvashatja: SÉTA-TÉR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában