Cserép a bádog helyén

2020.01.08. 14:00

Állami hozzájárulással újították fel a zalakomári templomot

Felújították a település Szentháromság-templomának tetőhéjazatát és új óra került a toronyba.

Horváth-Balogh Atttila

Képünk akkor készült, amikor még dolgoztak a szakemberek Fotó: a szerző

Dr. Háda László, a zalakomári hívek szolgálatát is ellátó zalakarosi plébános érdeklődésünkre elmondta: az idei évben két fontos beruházás valósult meg az 1765-ben barokk stílusban épült s a Szentháromság tiszteletére felszentelt templommal kapcsolatosan.

– A templom tornyának a külső festését végeztük el, a toronyba felkerülhetett egy új óra, a régi, a bádoglemez tetőfedést, héjazatot pedig cserépre cseréltük – tájékoztatott az atya. – Az óra már évtizedek óta nem működött. Most egy-egy távvezéreltet építettek be, amely automatikusan igazodik a greenwichi időhöz. A tetőhéjazat cseréjére pedig azért volt szükség, mert a cserép megfelelőbb a templom statikája szempontjából, és egyébként eredetileg is az volt rajta. A hatvanas években cserélték bádogra, mert az akkoriban jelentkező erős szelek miatt gyakran károsodott a cserépfedés. Most a kornak megfelelő, modern rögzítéssel kerültek újra cserepek a tetőre, melyek reményeink szerint jól ellenállnak majd az időjárás kihívásainak. A két projekt összesen nagyjából 45 millió forintba került.

Képünk akkor készült, amikor még dolgoztak a szakemberek Fotó: a szerző

Dr. Háda László jelezte, a pénz egy részét pályázati forrásból biztosították, más része pedig állami támogatás, melyhez a Kaposvári Egyházmegyén keresztül jutottak hozzá.

– A korábbi években sor került az épület alászigetelésére, a felvizesedett falfelületek eltávolítására, az újak felhordására és színezésére, így most már inkább restaurálási teendők maradtak hátra – folytatta az atya. – Ezek nagy volumenűek, egyelőre nincs rájuk fedezet. Van viszont az egyházközségnek egy kápolnája a temetőben, mely ravatalozóként is funkcionál, arra kellene koncentrálnunk most, mert nagyon rossz az állapota.

Dr. Háda László arra is utalt: az újonnan épült zalakarosi plébánia berendezése folyamatban van, azt várhatóan az év első negyedében sikerül birtokba venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában