Utazás a világ egyik techbázisára

2020.01.31. 10:00

A kanizsai Batthyányból két diák vehet részt a nemzetközi informatika versenyen

A Batthy­ány-gimnázium két tanulója, Németh Márton és Szente Péter február közepén részt vehet az oroszországi Innopolisban rendezett nemzetközi informatikai versenyen és az azt megelőző felkészítő táborban.

Benedek Bálint

Szente Péter (balról), Erdősné dr. Németh Ágnes és Németh Márton. A két fiatal hamarosan utazik Innopolisba

Fotó: Benedek Bálint

Rajtuk kívül Magyarországról egy debreceni és két fővárosi diák utazik a Neumann Társaság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a február 12. és 23. közötti rendezvényre. A hírről Erdősné dr. Németh Ágnes a Batthyány-gimnázium matematika-informatika szakos tanára számolt be lapunknak. Mint elmondta: nyolc évvel ezelőtt Kazany mellett alapították Innopolist, a világ egyik leendő tech fővárosát. A rohamosan fejlődő városban egyetemet is létesítettek, ahová az orosz tehetségek mellett a világ minden tájáról bevonzzák a kivételesen jó képességű tanulókat. Éppen ezért évente matematikából és informatikából online versenyt hirdetnek a középiskolásoknak. A legjobban teljesítő tanulók bekerülnek a döntőbe és meghívást kapnak Innopolisba, hogy a helyszínen betekintést kapjanak az ott folyó képzésekbe, s megtapasztalják a robotika és a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait.

– A batthyánysok három évvel ezelőtt képviseltették magukat a kivételes versenyen, most pedig a 9/A osztályból Németh Márton és a 12/A osztályból Szente Péter kapott lehetőséget a bizonyításra – fogalmazott a tanárnő. – A feladat nem változott, a fiataloknak öt óra áll rendelkezésre arra, hogy a versenyprogramozás témakörében számot adjanak tudásukról, a legjobbak innopolisi ösztöndíjjal gazdagodhatnak. Ugyanakkor jó lehetőséget kínál a mai kor ifjúsága számára, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, új impulzusok érjék őket, mely hosszútávon motiválóan hat a fejlődésükre.

Szente Péter (balról), Erdősné dr. Németh Ágnes és Németh Márton. A két fiatal hamarosan utazik Innopolisba
Fotó: Benedek Bálint

Ebben az évben újdonságként a tanulók egy héttel a küzdelmek előtt kiutaznak, hiszen a szervezők téli informatikai tábort is szerveznek számukra. A két kanizsai diák izgatottsága érthető, ugyanis ezen időszak alatt az egyetem professzorai angol nyelven oktatják őket. Márton és Péter szerint ezt a kivételes alkalmat ki kell használniuk arra, hogy minél több hasznos tudást szívjanak magukba, melyet az ottani versenyen, valamint az itthoni tanulmányaik során is hasznosíthassanak. A megmérettetésről szólva hozzátették: bíznak a jó szereplésben, viszont tisztában vannak azzal, hogy a nemzetközi mezőny nagyon erős, ezért a tisztes helytállást tűzték ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában