Jövő évtől már csak földi szúnyoggyérítés lesz

2019.12.05. 08:00

Tisztújítást tartottak Gyenesdiáson

Tisztújító közgyűlését tartotta Gyenesdiáson a tóparti önkormányzatok érdekképviseleti szervezete, a Balatoni Szövetség. A szigligeti polgármestert a balatonfenyvesi váltja az elnöki tisztségben.

Keszey Ágnes

Az eddigi elnök, Balassa Balázs és az új vezető, Lombár Gábor az ülésen Fotó: A szerző

A közgyűlésen áttekintették az idei szúnyoggyérítéseket, melyek az értékelés szerint hatékonyak voltak. Az ülésen szó volt arról is, hogy a szabályozás szerint jövő évtől a kémiai kezelést már csak földi úton lehet végezni.

– A gépjárműről történő gyérítés során zaj-, hang-, valamint füstfelhőhöz hasonló látható hatásokat tapasztalhat a lakosság. Viszont az egészségre nem veszélyes ez a beavatkozás. Az elnökség álláspontja, hogy a biológiai gyérítést kell a jövőben előtérbe helyezni – hangsúlyozta Balassa Balázs.

Az eddigi elnök, Balassa Balázs és az új vezető, Lombár Gábor az ülésen Fotó: A szerző

Az ülésen foglalkoztak a nyári időszakban tapasztalt algásodással és kiírták a Nők a Balatonért Egyesülettel közösen meghirdetett Év Balatoni Háza pályázatot. Az összejövetel egyben tisztújító közgyűlés is volt. Balassa Balázs, Szigliget polgármestere öt évig vezette a Balatoni Szövetséget, ez idő alatt gyarapodott a taglétszám és egyre több társszerv segíti a munkát.

– Az elmúlt 5 év talán legnagyobb eredményének tartom, hogy elértük: a BSZ ismét ismert és elismert szervezetté vált. Sok térségi és országos problémára hívtuk fel a figyelmet, és a legtöbb esetben javaslatokat is tettünk a megoldásokra. Folyamatosan fejlesztettük szövetséghez köthető rendezvényeinket. A Kék Hullám zászlós strandminősítés, a Balatoni borok versenye, az Év Balatoni Háza, a Balatoni Díj évről évre egyre színvonalasabb, értékesebb elismeréssé vált. Összességében úgy gondolom, jó alapot teremtettünk a szövetség további munkájához – összegezte lapunknak Balassa Balázs.

A BSZ szabályai szerint minden önkormányzati ciklusban más balatoni megyéből választják az elnököt, ezúttal Somogyból. Mostantól Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere tölti be a tisztséget. Az új vezető elmondta: minden tagtelepülést felkeres.

– Ezek alapján szeretnénk készíteni az elkövetkezendő öt esztendőre egy olyan munkatervet, melynek számon kérhető a megvalósítása. Mivel érdekképviseletről van szó, az aktuális ügyekben is hallatnunk kell a hangunkat – emelte ki Lombár Gábor.

Társelnök lett Balassa Balázs és Keszthely polgármestere, Nagy Bálint. Zalából több polgármester is bekerült a vezetőségbe: a gyenesdiási Gál Lajos és a hévízi Papp Gábor elnökségi, a zalakarosi Novák Ferenc felügyelőbizottsági tag lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában