Kincsek az evangéliumból

2019.12.06. 16:00

Nyolcadik köteténél tart a Szívem első gondolata sorozat

Az evangélium üzenete örök érvényű. A legcsodálatosabb éppen az benne, hogy minden évben új gazdagságot fedezhetünk fel általa.

Gyuricza Ferenc

Horváth István Sándor a Szívem első gondolata című sorozat aktuális köteteivel Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt lapunknak Horváth István Sándor zalalövői plébános, aki a Szívem első gondolata című könyvsorozatában immár nyolcadik éve írta meg az evangéliumhoz kapcsolódó elmélkedéseit. A kötet egész éves lelki útmutatóul szolgál, hiszen az adott evangéliumi fejezethez kapcsolódóan, napra lebontva találjuk meg benne az atya gondolatait.

István atya még 2012-ben döntött úgy, hogy megosztja elmélkedéseit a vallásukat gyakorló hívekkel. A hit évében megjelentetett, Szívem első gondolata című kötete azóta sorozattá fejlődött, s minden esztendő adventjének időszakában kerül az olvasók elé. A 2020-as évszámot viselő kiadás – amely az idei advent kezdetétől a 2020-as esztendő adventjéig terjedő időszakhoz tartalmaz új szövegeket – már a nyolcadik kötet a sorban.

Horváth István Sándor a Szívem első gondolata című sorozat aktuális
köteteivel Fotó: Gyuricza Ferenc

– A Szívem első gondolata könyvek alapja Jézus Krisztus tanítása, az evangélium üzenete – mondta Horváth István Sándor. – Az evangéliumban az a legcsodálatosabb, hogy bármennyiszer is olvassuk újra, mindig fedezhetünk fel benne új kincset. A kötetben olvasható elmélkedések valójában tehát az én részemről is kincskeresések, a magam lelki életét szolgálják, amit szeretnék az olvasókkal is megosztani. Elsősorban azokkal, akik elmélyültek a keresztény hitükben, de egyfajta megszólítás azok felé is, akik nem gyakorolják vallásukat annyira komolyan, hátha éppen ezek a gondolatok indítják el őket az úton, amely Jézus Krisztushoz vezeti őket. Fontos, hogy az evangéliumot ne csupán leírt szövegként értelmezzük, hanem lássuk meg mögötte Isten szavát. A magam elmélkedéseivel ehhez próbálok segítséget nyújtani, s örülök annak, ha vannak, akikkel meg tudom osztani a saját magam által felfedezett kincseket.

István atya egy jótékonysági kezdeményezéséről is beszámolt. Mint mondotta, a hívek segítségével és az ő adományaik révén sikerült magyar nyelvű mesekönyveket, illetve az Élő kenyér című katolikus gyermekújság példányait rendszeresen eljuttatniuk Csángóföldre, az ott magyarul tanuló gyermekek részére.

– Csángóföldön, a Kárpát-medence tőlünk legtávolabbi olyan részén, ahol magyarul is beszélnek, 31 oktatási intézményben valamivel több mint kétezer gyermek tanul magyar nyelven – mondta a zalalövői plébános. – Önkéntesek, tanárok segítik a nyelvtanulásukat, de kevés magyar nyelvű könyv és újság jut el hozzájuk, vallásos irodalom pedig szinte egyáltalán nem. Számukra ezek a könyvek és újságok a Magyarországhoz való kapaszkodót testesítik meg. Az adományok Csángóföldre való eljuttatása nem mindig zökkenőmentes, de az ottaniak nagy örömmel fogadják a kiadványokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában