Galamboki Hagyományőrző Alapítvány

2019.12.23. 16:00

Képes albumban a közösség értékei Galambokon

Életképek a múltból címmel jelent meg a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány gondozásában egy korabeli fotókból összeállított album. A kötetbemutatót szombaton tartották az önkormányzat ebédlőjében.

BB

A kötetbemutatón Szabó Tamás (balról), Varga Attiláné, Cseresnyés Péter és édesanyja, Cserenyés Péterné Teréz Fotó: Benedek Bálint

Az ünnepségen az alapítvány nevében Varga Attiláné szólt az érdeklődőkhöz. Elmondta, egy hagyaték kezelésekor találtak a település történetét bemutató fényképeket. Ekkor határozták el, hogy a tősgyökeres galambokiaktól kérnek fotókat egy képes, színes album elkészítéséhez, mely rávilágít egy letűnt kor értékeire.

– A képeskönyv egyfajta tiszteletadás elődeink előtt – folytatta. – Életük egy-egy pillanatából áll össze a nagy egész, a falu élete. Az összegyűjtött fotóanyagok ma már történelmi dokumentumok és pótolhatatlanok. A képkockák megőrizték a családok és a közösségek mindennapjait, a régi házakat és az ünnepi pillanatokba is betekintést kaphatunk.

A kötetbemutatón Szabó Tamás (balról), Varga Attiláné, Cseresnyés
Péter és édesanyja, Cserenyés Péterné Teréz Fotó: Benedek Bálint

Szabó Tamás polgármester szerint komoly értéket képvisel a kötet. Hozzátette: a múltjuk, a kultúrájuk elevenedik meg a lapokon.

– Az albumban fellelhető fényképek otthonaink rejtett zugaiban lapultak – tette hozzá a településvezető. – A könyv készítői felismerték, hogy ezek a fotók sokkal nagyobb értéket képviselnek annál, minthogy fiókokban kallódva, netán selejtezések alkalmával eltűnjenek.

Az eseményen részt vevő Cseresnyés Péter államtitkár az egykor négy évig Galambokon tanító édesanyját is felfedezhette a kópiákon.

– Fontos a gyökereink ismerete, hogy honnan érkeztünk, kik vagyunk – emelte ki beszédében a politikus. – A későbbiekben remélhetőleg a felnövekvő generáció, a gyerekek tovább erősíthetik a közösség iránti kötődésüket. Ehhez ilyen és ehhez hasonló kötetek szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában