Senki ne maradjon magára a betegséggel

2019.12.13. 14:00

Harmincéves a zalaegerszegi diabétesz egyesület

Csütörtök az elmúlt három évtized felidézésével, szakmai előadásokkal, valamint karácsonyváró vacsorával és ajándékozással ünnepelték a megyeszékhelyi diabétesz klub megalakulásának 30. évfordulóját.

Arany Horváth Zsuzsa

Balaicz Zoltán, Szalai Gáborné, Szabó Gyuláné és dr. Bagosi László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az egyesület egykor 106 taggal jött létre dr. Oroszlán Tamás belgyógyász főorvos, Szabó Gyuláné dietetikus és Szalai Gáborné tanárnő kezdeményezésére. Céljuk volt, hogy a betegek segítséget kapjanak az életminőség megőrzéséhez, a helyes táplálkozás és a mozgásformák kidolgozásához. A szerzett, azaz 2-es típusú cukorbetegség ugyanis az elhízás és helytelen táplálkozás miatt alakul ki, és ma hazánk lakosságának 8 százalékát érinti, míg a veleszületett cukorbetegség aránya jóval kisebb. A tagság havonta találkozik, ingyenes szűrések és szakorvosi előadások, tanácsok támogatják az életmódváltást. A szövődmények elkerülése elsődleges szempont, mivel vakság, végtagvesztés, szív- és érrendszeri problémák kiváltó oka lehet a diabétesz.

Balaicz Zoltán, Szalai Gáborné, Szabó Gyuláné és dr. Bagosi László
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A csütörtöki rendezvényen dr. Bagosi László diabetológus és Szabó Gyuláné tartott előadást, majd Szalai Gáborné elnök idézte fel a baráti közösségben telt évtizedeket. A megyei kórház számos orvosa, valamint Balaicz Zoltán polgármester is ellátogatott a rendezvényre. Az egyesület továbbra is azon dolgozik, hogy a betegség felfedezése után senki se maradjon magára a problémájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában