aktuális városi ügyek

2019.12.11. 07:00

A zalaszentgróti közmeghallgatás főbb témái: ügyelet, utak és fűnyírás

Nagy érdeklődés kísérte a zalaszentgróti közmeghallgatást, amelyen az utakkal és a közösségi együttélés szabályaival kapcsolatos kérdések is felmerültek.

Szabó Judit

Baracskai József polgármester az aktuális városi ügyeket érintő beszámolója után elsőként az írásban beérkezett kérdésekre válaszolt. Régi probléma a városban, hogy nincs hétvégi gyógyszertári ügyelet.

Baracskai József a közmeghallgatáson elmondta, hogy levelet küldtek ez ügyben a patika működtetőjének, s azt a választ kapták, hogy a gyógyszertári ügyelethez nem tudják a személyi feltételeket biztosítani. Az ügyelet ellátásához gyógyszerészre van szükség, más alkalmazott nem végezheti a feladatot a jogszabályok szerint. Az is felmerült, hogy a háziorvosi ügyeletnél egyfajta „házipatikát” alakítanának ki, de erre sincs jogszabályi lehetőség.

Az egyik levélíró szót emelt amiatt, hogy néhányan a buszról leszállva a sövény mellett intézik el a „folyó ügyeiket”. A buszállomás nyilvános vécéjéhez lehet kulcsot kérni, de csak az állomás nyitvatartási idejében. Az önkormányzat kezdeményezi, hogy alakítsák át a mellékhelyiséget pénzbedobóssá, hogy a nap 24 órájában igénybe vehető legyen. Gondolkodtak azon is, hogy nyisson egy nyilvános vécét az önkormányzat a belvárosban, de a beruházás és az üzemeltetés túl sokba kerülne.

A közösségi együttélés szabályainak betartatására a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet az önkormányzat, erről is beszélt a polgármester annak kapcsán, hogy sokan megszegik a fűnyírás szabályait. Zajt keltő tevékenységet a helyi rendelet szerint 20 és 7 óra között, valamint vasárnap és ünnepnapon tilos végezni Zalaszentgróton. Eljárás még nem folyt ilyen ügyben, mert a rendelet alapján csak hivatalos bejelentésre indulhat, bejelentés pedig még nem érkezett. Baracskai József amúgy azt tartaná helyesnek, ha a rendelettől függetlenül az emberek jobban odafigyelnének egymásra, a szomszédokra e tekintetben is.

Az utak állapotát és a közlekedés helyzetét érintő témák is terítékre kerültek. Kifogásolták a lakók a Zalaszentgrótra vezető állami fenntartású utak néhány szakaszának állapotát. Sürgetik a Türje és Zalaszentgrót közti út két ütemének elkészülte után a harmadik ütem elvégzését, valamint a Zalaudvarnok és Zalaszentlászló közti szakasz felújítását, és több önkormányzati út burkolatának, vízelvezetésének, a járdának a javítását. Mindig terveznek a költségvetésbe pénzt karbantartásra, javításra, komolyabb felújításra azonban most nincs pályázat, válaszolt a város hatáskörébe tartozó útproblémákra Baracskai József a közmeghallgatáson.

A Katalin lakótelep közvilágításának kiépítését megköszönte egy felszólaló, kérte ugyanakkor az árok tisztítását, ami a város több pontján probléma. A felvetésre, hogy a zsidó temető nemrég felújított kerítésénél a vakolat elkezdett letöredezni, intézkedést ígért a város vezetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában