program

2019.11.12. 08:00

Új helyszín fogadta a Héttorony fesztivált

Új helyszínként Zalaszentlászló is bekapcsolódott a Kárpát-medencei kitekintésű Héttorony Fesztivál programjába, amit idén már 8. alkalommal szerveztek meg a Makovecz Imre által tervezett épületekben.

Magyar Hajnalka

Az Erdőfű zenekar lépett fel a zalaszentlászlói faluházban Fotó: Nagy-Kálózy Péter

Az organikus építészet emblematikus képviselőjének szellemi örökségét ápoló világ- és népzenei fesztivál szombati helyszínének kiválasztását az indokolta, hogy nyárra kívül-belül megújult az 1985-ben, Makovecz Imre tervei alapján emelt faluház, s küszöbön áll annak bővítése is.

Az Erdőfű zenekar lépett fel a zalaszentlászlói faluházban
Fotó: Nagy-Kálózy Péter

A program nyitányaként Ruzsics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, Bohár István, Zalaszentlászló polgármestere, valamint Fülöp Tibor, a Makovecz-alapítvány képviselője, a felújítás építész tervezője megkoszorúzta Makovecz Imre emléktábláját, majd kiállítás nyílt a faluházak múltját, jelenét és jövőjét reprezentáló tablókból. Ugyanezen témát ölelte fel a Fülöp Tibor által moderált kerekasztal-beszélgetés, amelyben Lóránt József, a faluház megépítésének ügyét egykor felkaroló tanácstitkár a múltat, Hajnal László művelődésszervező a jelent, Bíró Éva, a téma kutatója pedig a jövőt idézte meg. A diskurzusból kitűnt, a faluházak fenntartható jövőjét az biztosítaná legeredményesebben, ha érdemi szolgáltatásokkal, rendezvényekkel fordulnának a legifjabb generációk felé. A folytatásban az Erdőfű zenekar adott koncertet, majd táncház zárta az estet.

Zalaszentlászló már tett is lépéseket a jövőt biztosító modell megvalósítására, hiszen pályázatot nyújtottak be a faluház óvodával és vendégszobákkal való bővítésére, a beruházás a közbeszerzési fázisnál tart. A bővítés már 30 éve is napirendre került, ám akkor forráshiány miatt nem valósulhatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában