A nőkért, a fiatalokért

2019.11.06. 14:00

Százéves a ZONTA Klub, amely Zala megyében is aktív

Az első jótékonysági ZONTA Klub megalapításának századik évfordulója alkalmából centenáriumi találkozót tartott a Hévíz térségi szervezet. A gálán tehetséges, a ZONTA által támogatott diákok is felléptek.

Péter Árpád

Dr. Moll Veronika: Sok a tennivalónk Fotók: PÁ

Az első jótékonysági ZONTA Klubot 1919-ben az Egyesült Államokban, Buffalóban alapították. A nemzetközi szervezet jelvényében öt morális fogalom tükröződik: a fény, az összefogás, a szolgálat, a védelem és a megbízhatóság. Mindezekhez a tagok máig is hűek.

– A ZONTA a hivatásukat gyakorló nők szervezete, amelynek célja a nők társadalmi és szakmai helyzetének javítása, a hátrányos helyzetű családok és rászorulók anyagi támogatása, valamint az ifjúság védelme – fogalmazott az ünnepi program moderátora, Falus Liza.

Dr. Moll Veronika: Sok a tennivalónk Fotók: PÁ
Dr. Szarka Lajos az átalakuló szépségideálról szólt

Dr. Moll Veronika, a Hévíz Térségi ZONTA Klub ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy 100 évvel ezelőtt agilis társaság állt össze Amerikában, amely támogatta a tanulni vágyókat, a rászorulókat, és jogi védelmet nyújtott a nőknek, akik akkoriban hátrányos helyzetben voltak.

– Ám ma is szükség van minderre – tette hozzá. – Élete során ugyanis minden harmadik nőt ér erőszakos bántalmazás, így hát nagyon sok a tennivalónk. Ezért az egyik fontos jelmondatunk a „Mondj nemet!” – a kizsákmányolásra, az erőszakra és az elnyomásra. Emellett nagyon szép feladataink vannak itt helyben is, támogatjuk a keszthelyi Zöldmező utcai iskolát és a térség tehetséges diákjait.

A folytatásban Kajtárné Varga Ida alapító elnök felidézte a hévízi szervezet jótékonysági akcióit, programjait, dr. Szarka Lajos történész pedig a két világháború közötti női szépségideál változásáról tartott előadást, bemutatva például az első magyar szépségkirálynő – később Miss Európa és Miss Universe –, a keszthelyi származású Simon Böske életútját, akinek sikerben, csillogásban bőven volt része, szerelemben s boldogságban azonban annál kevésbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában