vannak lehetőségek

2019.11.15. 07:00

Javítani kell az idősek életminőségét

A XXI. századi időskor életminőségét javító lehetőségeket feltérképező, az osztrák és magyar tapasztalatokat megosztó hároméves szociális program zárókonferenciáját tartották tegnap a zalaegerszegi színházban a szociális ellátó szféra ausztriai és nyugat-dunántúli szakemberei.

Arany Horváth Zsuzsa

Az előadók egy csoportja, balról Christian Schwarz, mellette Radics Andrea Fotó: Pezzetta Umberto

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ, a Zalaegerszegi Gondozási Központ, a bécsi népjóléti és szociális kutató központ és a gleisdorfi Esélyház részvételével az Age-friendly Region (Idősbarát régió) elnevezésű, határon átnyúló Interreg program három év alatt feltérképezte az idősgondozás hazai és osztrák gyakorlatát, együttműködési kereteket határozott meg, majd konferenciákon összegezte az összegyűjtött ismereteket, végül dokumentum közzétételére készül. Az elvégzett munkát tegnap tekintette át a mintegy 300 résztvevő, a szociális és egészségügyi szférában dolgozó magyar és osztrák szakember, akiket a vendéglátók közül Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Vigh László országgyűlési képviselő köszöntött.

Az előadók egy csoportja, balról Christian Schwarz, mellette Radics Andrea Fotó: Pezzetta Umberto

A városvezető jelezte, Zalaegerszeg az elmúlt két évben újította fel a bentlakásos intézményeket, idősbarát rendezvényeivel, egyebek között az idősek hónapjával, a Senior Akadémiával kivívta az országos idősbarát-díjat. A parlamenti képviselő a falvakban egyedül élő idősek támogatására hívta fel a figyelmet. Dr. Simon Attila szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár beszédében utalt a program során egy kisfilmben megszólaltatott osztrák idősebb úr mondatára, miszerint „az öregség nem egyenlő a butasággal”, magyarán az időseket is megilleti mindaz, amit a XXI. századi életforma kínál.

Radics Andrea, a Zalaegerszegi Gondozási Központ intézményvezetője mint a zalai partnerség felelőse foglalta össze a projekt történéseit. A partnerek mindegyike szólt az együtt elért eredményekről. Az ausztriai szakemberek egyebek közt stájerországi otthonápolási gyakorlatot, az életkornak megfelelő gondozási átmeneteket mutattak be. A program összköltsége több mint 415 millió forint volt, ebből a magyar partnerekre 165 millió forint jutott, amelyben a magyar állam támogatása is megjelent az európai uniós forrás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában