Újborral, libacombbal ünnepeltek

2019.11.05. 07:00

Idén immár 47. alkalommal rendezett Márton-napi vigadalmat a kertbarát-egyesület

A már hagyományosnak számító Márton-napi ünnepségükre érkeztek tegnap délután a Keresztury VMK-ba a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület tagjai.

Hajdu Péter

Hagyományos jelenete a programnak az újboráldás, amit – képünkön – Takács Antal, Domján Miklósné, Péterfi János, Markó János és Árvai Sándor közreműködésével hajtanak végre Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A művelődési házban működő egyik legrégebbi civil közösség, a kertbarát-egyesület tavaly volt ötvenéves, és a Márton-napi megemlékezés programját idén 47. alkalommal szervezték meg. Az egyesület számos rendezvénye közül rendkívül népszerű a Márton-napi, a résztvevők a terített asztaloknál tegnap megtöltötték a művelődési ház színháztermét.

– Ez az egyik legrégebbi programunk, annak idején úgy került be a rendezvényeink közé, mint a kertbarátok borünnepe. Ezenkívül azonban az év során is számos programot valósítottunk meg. Jelenleg 64 fővel működünk, márciusban tartottuk a borversenyünket, aztán a nyár folyamán a Landorhegyi iskolában vettünk részt a jótékonysági céllal megrendezett lecsófesztiválon. Több évtizedes kapcsolataink vannak más kertbarátkörökkel. A szlovéniai csenteiekkel, a nagyatádiakkal és a berhidaiakkal. Az idén az előbbi két egyesület tagjait fogadtuk júniusban egy tapasztalatcsere-látogatáson, egész napos kirándulást szerveztünk Zalaegerszeg környékén és Bakon. A mai Márton-napi ünnepség után advent első vasárnapján mézeskalácssütést rendezünk, majd egy meghittebb családias adventi, karácsonyi programunk lesz – sorolta az idén már megvalósult és még hátralevő hagyományos rendezvényeiket Mrakovics Miklósné, a kertbarát-egyesület elnöke.

Hagyományos jelenete a programnak az újboráldás, amit – képünkön – Takács Antal, Domján Miklósné, Péterfi János, Markó János és Árvai Sándor közreműködésével hajtanak végre Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Márton-napi műsort Flaisz Gergő, a művelődési központ igazgatója nyitotta meg, majd Makovecz Tamás, a városrész önkormányzati képviselője és dr. Kocsis Gyula, az Életet az Éveknek szövetség megyei elnöke köszöntötte a kertbarátokat, köztük a szlovéniai Csentéről érkezett vendégeket.

A program során szóltak Szent Márton legendáiról, és tréfás műsort adtak elő, aminek főszereplője a must és az újbor volt, utóbbit az alkalmi püspök áldotta meg. A műsorok után igazi Márton-napi vacsorát rendezett tagjainak az egyesület, beszélgetés, borozgatás közben sült libacombot tálaltak hagymás törtburgonyával és párolt káposztával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában