A te utad

2019.11.22. 07:00

Huszadik alkalommal nyílt meg a pályaválasztási kiállítás Zalaegerszegen

A te utad címmel nyílt meg csütörtökön a megyei kormányhivatal által 20. alkalommal megrendezett pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató az Apáczai Művelődési Központban.

Magyar Hajnalka

Szabó Tamás, a Ganz-iskola diákja a robotkar működésébe avatja be dr. Sifter Rózsát és Vigh Lászlót. Mellettük Szabó Károly, a ZSZC kancellárja (balról) és Vadvári Tibor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Pénteken délutánig a diákokat, szombaton a szülőket várja a program

Az általános iskolák 7–8. osztályos tanulóinak pályaválasztását segítő rendezvényen húsz szakmacsoport és tíz szakmai szervezet állított standot, az adott terület érdekességeivel, értékeivel. A kiállításnak Nagykanizsa és Keszthely is otthont adott már, a megyeszékhelyi bemutatóra 36 általános iskola mintegy 1700 diákját várják ma délutánig. Szombaton délelőtt pedig „szülői értekezleten” tájékoztatnak a szakképzési rendszer változásairól.

Szabó Tamás, a Ganz-iskola diákja a robotkar működésébe avatja be dr. Sifter Rózsát és Vigh Lászlót. Mellettük Szabó Károly, a ZSZC kancellárja (balról) és Vadvári Tibor Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A tegnapi megnyitón elsőként Vigh László or­szág­gyű­lési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a diákokat, tudatosítva bennük, hogy néhány év múlva ők fogják eltartani az országot. Kitért rá, hogy a szakképzés változó arculatának köszönhetően egyre többen választják ezt az utat a gimnázium helyett. A cél az ausztriai arány elérése, ott a gyerekek 80 százaléka dönt a szakképzés mellett, s 20 százalékuk iratkozik gimnáziumba. A fiatalok motiválását segíti, hogy a szakmát választók különböző anyagi juttatásokban részesülhetnek, továbbá, hogy a fizetések folyamatosan emelkednek. Vigh László példákat is említett, információi szerint ma egy jó kőműves 500-600 ezer, egy villanyszerelő 700-800 ezer, egy minőségi szakács pedig akár 800 ezer forintos fizetésre is szert tehet.

A szakképesítés megszerzése nem végcél

Vigh László kiemelte, hogy a szakképesítés megszerzése nem végcél, ennek birtokában még bátran továbbtanulhat, aki ehhez kedvet és erőt érez magában. A megnyitó során a megyeszékhely színeiben dr. Vadvári Tibor alpolgármester szólt arról, hogy Zalaegerszeg tartós gazdasági növekedéséhez ugyancsak nagy szükség mutatkozik a jól képzett szakemberekre. Az elmúlt időszakban 4 ezer új munkahely jött létre, nem a munkanélküliség, inkább a munkaerőhiány a jellemző. Utóbbi enyhítésére 21. századi munkáshotel épült, s 4 éve zajlik már a gyakorlatorientált duális szakképzés, amely jövő szeptembertől saját, korszerű épületet kap. A fejlődést és a munkalehetőségek bővülését illusztrálva megemlítette, a jövő héten több, összességében 3 milliárd forint értékű fejlesztést avathatnak fel az ipari parkban.

A vendégeket a kiállítás standjain számos interaktív bemutató és segítőkész szakember várta. A kárpitozás rejtelmei például számos diák érdeklődését felkeltették Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt követően dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott átadta a Mesterségek vonzásában – szakmák sokszínűsége képekben című művészeti pályázat zalaegerszegi kiállításának díjait. Rajz kategóriában több harmadik és második díjat is odaítéltek, az első helyezést Hosszu Dorina, a zalabéri iskola 7. osztályosa érdemelte ki. Digitális fotómontázs kategóriában Vass Zétény (Zalaegerszeg, Dózsa-iskola), valamint Szőllősi Edina és Gombor Sára (Nagykanizsa, Piarista-iskola) közös munkája érdemelt kiemelést. A filmek mezőnyében Szabó Barbara (Zalacsány), továbbá Kopeczky Soma és Furján Barnabás (Nagykanizsa, Piarista-iskola) kapott oklevelet, Horváth Dóra (Zalaegerszeg, Ady) pedig különdíjat. Az ifjú alkotók valamennyien egy-egy szakmát jelenítettek meg, a témák közt szerepelt a pék, a kőműves, az útépítő, a bádogos, a gyerekfodrász és az asztalos is.

A villanyszerelők reggelije

A megnyitó után a diákok birtokba vették a kiállítást, a standokon számos interaktív bemutató és segítőkész szakember várta őket. Az elektronikai blokkban kipróbálhatták egy robotkar mozgatását, az egészségügyieknél szimulációs babán gyakorlatozhattak, a szolgáltatói sarokban elleshették a fodrászok hajfonási technikáit. A humor sem hiányzott, láthatták például, miként készül a „villanyszerelő reggelije”, vagyis annak bizonyítását, hogy a virsli vezeti az áramot.

Kísérőprogramként fórumbeszélgetések is segítették a tanulók tájékozódását, ezekre a saját szakmájukban sikeres embereket hívtak meg. Főként a hiányszakmák jeles képviselőit invitálták, így egészségügyi dolgozó, szakács, építőipari szakember is példát kínál a fiataloknak a két nap során. A pályaválasztási bemutató létrejöttében a megyei, valamint a nagykanizsai kereskedelmi és iparkamara munkatársai, továbbá a tankerületi központok, illetve a szakképzési centrumok is segítették a kormányhivatalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában